Молитвите в Столипиново за Рамазан Байрама само онлайн, хората остават по къщите си

Автор: Plovdiv Now 5569
Молитвите в Столипиново за Рамазан Байрама само онлайн, хората остават по къщите си

Молитвите в Столипиново през следващия един месец ще са само онлайн. Рамазан Байрам започва днес, а вярващите ще се молят от домовете си. Молитвите ще се излъчват онлайн и ще се провеждат при закрити врати.

В етническия квартал има общо 7 молитвени домове на различни улици и ще останат затворени за посетители. Ходжите също ще останат в къщите си, а молитвите ще излъчват във Фейсбук. Още тази вечер в 22:00 часа започнаха излъчванията.

„Само ходжата и максимум двама души ще посещават молитвените домове и то при изключителни мерки за сигурност. По–богатите ще даряват за бедните. Според нашите обичаи, човек, който притежава над 80 грама злато, трябва да дари пари, равни на 2,5% от стойността на златото си. Дарява се и храна на бедните. Ние не постим както християните, а говеем. Това значи, че от първи зори до залез слънце не ядем и не пием дори вода. Тези, които не могат да спазват това, даряват храна на ближните си”, разказа Абдулсамед, един от лидерите в ромската махала.

По време на най-големия мюсюлмански празник ще се даряват пакети по списък и директно в домовете на хората. Молитвените домове ще бъдат дезинфекцирани всеки ден, както и самите пакети.

Доброволци ще следят за реда, както и за раздаването на храната. Отменя се и традиционният ифтар - вечерята, която семействата носят на нуждаещите се.

Припомняме, че рредседателят на Мюсюлманското настоятелство и представител на турската общност съобщи по-рано днес, че всеки ден в Пловдив ще бъде раздавана храна на 150 човека. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина