Говорят хората от Столипиново в Пловдив: Аз гласувам - за кого, за пари или по съвест?

Автор: Виктория Петрова 1449
Говорят хората от Столипиново в Пловдив: Аз гласувам - за кого, за пари или по съвест?

Ще гласуват, но не вярват в промяната. Това са намеренията и усещанията на електората в пловдивската ромска махала "Столипиново". Предстоящите избори за местна власт те считат за поредна прелюдия към обещания, които преминават в разочарование. 

Вън от предразсъдъците за глас срещу 10 лева или кебапчета, с които се свързва изборният ден в ромските махали в цяла България, анкетираните от екипа ни посочиха искания, сродни с общочовешкото схващане за благо. Искаме работа, искаме добра инфраструктура, искаме нормални цени и достойни доходи, искаме бъдеще за децата си и, забележете - дори чист въздух. 

Завоалирано някои добавят, че предстои да видят какво ще им се предложи. Но в следващия момент обясняват, че става дума за обещания, а не за "дажба". "Съвестно ще гласуваме", посочват те и дори коментират, че купуването и продаването на гласове е престъпление. 

"Дори да искам да си продам аз гласа, ако няма кой да го купи, на кого да го дам?", коментира бившият имам Хюсеин Хасан. 

Носталгия по бай-Тошово време е обхванала и ромската махала. Хората си спомнят с умиление времето, когато хлябът е бил 30 стотинки, а по техни думи тогава "бяхме много по-добре". 

А за кого ще гласуват, все още в махалата не са решили. Знаят само, че искат хаосът и несигурността, които чувстват в момента, да изчезнат. 

"На нас ни трябват да дойдат тук хората, които искат да управляват съвестно и стабилно - няма значение българин, турчин, циганин - няма значение стига да е човек", посочи още Хасан. 

Разбира се, основен акцент в исканията на гласоподавателите е да има работа и висок стандарт на живот. Неслучайно една от жителките на "Столипиново" е категорична: На чужбината кмета - евала! Deutschland - gut! Bulgaria - nicht gut!

Питахме я може ли след предстоящите избори и в България стандартът да се доближи до германския. "Ако стане, много хубаво ще стане, ама не вярвам", откровено признава нашата събеседничка. 

Вижте какво мисли "Столипиново" за предстоящите избори - ще гласуват ли, за кого, за пари или по съвест, защо, в анкетата:

  

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина