В Съединение първи отбелязаха празника

Автор: Plovdiv Now 9785
В Съединение първи отбелязаха празника
В Съединение тържествено бе отбелязана снощи 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Гости и домакини заедно сведоха глави в знак на почит пред българите, отдали живота си, за да осъществят Съединението.
 
На честванията присъстваха: Атанас Балкански – кмет на Община Съединение, Атанас Стоев – областен управител на Област Пловдив, полковник Мирослав Костадинов – заместник-командир на 61 механизирана бригада, Знеполски епископ Арсений – Викарий на Пловдивския митрополит Николай, представители на държавната и местна власт, на обществени организации и учреждение, общественици, граждани и гости на Съединение.
 
В храм „Свети Атанасий” представители на Българската православна църква отслужиха панихида в памет на голямоконарци, взели участие в съдбовните събития от Съединението на България, след което се проведе литийно шествие до центъра на града, където се състоя възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.
 
Беше проведена тържествена проверка - заря с участието на представителни роти от 1 механизиран батальон и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада с командващ майор Милен Проданов заместник – командир на 1 механизиран батальон.
 
Кметът на община Съединение господин Атанас Балкански произнесе слово, в което подчерта значимата роля на святото дело на Съединението за съдбата на България и целия български народ.
 
Бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, извършили най-българския исторически акт - Съединението на България.
Програмата завърши с празнични илюминации, които озариха небето над Съединение.
 
Снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина