Спасиха малко бяло щъркелче, паднало от гнездото в Съединение

Автор: Plovdiv Now 1902
Спасиха малко бяло щъркелче, паднало от гнездото в Съединение

Малко бяло щъркелче, открито в безпомощно състояние, беше спасено благодарение на сигнал от гражданин и бързата реакция на служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

В събота местни хора забелязали птицата, паднала в близост до щъркелово гнездо в квартал Точиларци в Съединение и веднага се обадили на телефон 112.

Служител на екоинспекция приютил пернатото бебе в дома си и го обгрижвал в продължение на две денонощия през почивните дни. Днес то беше изпратено за лечение в Спасителния център за диви животни на СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Там ще бъде прегледано и за него ще се положат необходимите грижи по отглеждането му, а след укрепването му ще бъде върнато в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина