Собственик на бърза закуска в Съединение осъди Агенцията по храните заради акт

Автор: Ива Модова 9326
Собственик на бърза закуска в Съединение осъди Агенцията по храните заради акт

Бърза закуска „ Деси” в град Съединение отнесе 1000 лева глоба от Агенцията по безопасност на храните след проверка в обекта, но го оспори в съда.

В края на миналата година в закусвалнята влезли инспекторите на БАБХ. Поискани били система за самоконтрол, дневник за входящ контрол на приетите храни и опаковани материали, дневник за лична хигиена и дневник за поддържане на хигиената в обекта. Според проверяващите е допуснато нарушение, а именно че същите дневници не били водени редовно и не била съхранявана информация по системата за самоконтрол. Съставен бил акт на собственикът, а след месец и наказателното постановление. В графата за наказание била описана сумата от 1000 лева.

Стопанинът на бърза закуска „Деси”, веднага е атакувал санкцията като неоснователна и незаконосъобразна. Той е подал жалба до Районен съд, като е приложил цялата документация.

По време на едно от заседанията в залата бил разпитан инспекторът, който заявил, че по време на проверката е констатирал, че дневниците се надписвали занапред. Такъв за лична хигиена не бил воден цял месец, а такъв за  отчитане температурата на хладилниците въобще не бил представен.

В крайна сметка обаче последна дума има съда. Според магистратите, действително санкцията е незаконосъобразна. Причина за това са съществени несъответствия между написаното в акта и в наказателното постановление. Това води до ограничаване правата на защита у санкционираната фирма.

В крайна сметка Районен съд отмени наказанието на баничарницата, а отгоре на това осъди Агенцията по храните да заплати 300 лева на собствениците, за да покрият разходите за адвокат.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина