Съединение пази вековен обичай, пресъздават го и тази година

Автор: Plovdiv Now 9993
Съединение пази вековен обичай, пресъздават го и тази година

Повече от 100 години в община Съединение пазят обичая „Куди”. Той ще бъде пресъздаден и тази година – на 13 и 14 януари, а момчетата от общината вече се подготвят за него.

По традиция „Куди” се отбелязва ежегодно в Съединение и отразява отношението на младите мъже към трудолюбието. Чества се два дни и се провежда навръх Васильовден по стар стил. В сурваканията участват само мъже и младежи, пременени в народни носии. В навечерието на Васильовден започва обикалянето на домовете, сурвакането за здраве и благославянето на стопаните, което продължава цяла нощ. 

Традиционно младежките групи са обхождали предимно домовете, в които се знае, че имали моми за женене. Така, докато сурвакат и благославят, имат възможност да зърнат и момата.  

Празникът дава възможност на ергените да се запознаят със семейството на любимото момиче и по един дискретен начин да покажат чувствата си към нея чрез младежки закачки и надиграване. 

След като обиколят къщите и сурвакат стопаните за здраве, облечените в специфични носии сурвакари се събират на весело празнично хоро на площада. Надиграването трябва да продължи поне четири часа. Така младите момчета имат възможността да покажат издръжливостта си.  Тази година хорото ще е на 14 януари от 14 часа, а за празничното настроение ще помогне и оркестър „Млади тракийци“ с ръководител Божидар Стрехин.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина