Призовават жителите на община Съединение да не палят огън на открито

Автор: Plovdiv Now 3097
Призовават жителите на община Съединение да не палят огън на открито
Със затоплянето на времето се създаде повишена пожарна опасност, свързана с почистването на терени, жилищни дворове, затревени площи и промишлени обекти. Наличието на големи количества суха тревна растителност, върху които се намират горими отпадъци създава опасност от усложняване на обстановката при възникване на пожар. Практиката показва, че сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и пламъците могат да засегнат сгради, земеделски или горски насаждения, а също и да застрашат човешки живот, припомнят от Община Съединение.
 
Наличието на горим повърхностен земен слой от суха трева е предпоставка за бързото разпространение на огъня при пожар. Опасността от бързото разпространение на пожар значително се увеличава при наличието на вятър.
За да се избегнат подобни случаи, е необходимо да се знаят и спазват следните основни правила:
– абсолютно е забранено обособяването на нерагламентирани сметища и запалване на горимите отпадъци в тях;
– да не се пали огън в близост до стрехите и под клоните на дърветата;
– във ветровито време, да не се пали огън на открито, тъй-като запалените частици може да бъдат разнесени на големи разстояния и бързо да се разпространи пламъкът с обхващане на значителни площи;
– при запален огън и поява на вятър, горенето трябва да бъде прекратено незабавно;
– в никакъв случай, не оставяйте запален огън без постоянно наблюдение, до пълното му изгасяване;
– при пребиваване в горите или полето, както и при пътуване с превозни средства не изхвърляйте неизгасени клечки кибрит или угарки от цигари;
– стриктно спазване на забраната за изгаряне на изсъхналата тревна растителност в земеделските земи.
 
При забелязване на признаци на пожар (дим, мирис на изгоряло и пламъци) е задължително бързо да се оцени обстановката и своевременно да се подаде точно съобщение за забелязания от вас пожар на единния номер за спешни повиквания 112. При възможност може да се започне гасенето с подръчни средства, без да се поема излишен риск.
 
РСПБЗН Пловдив напомня, че е абсолютно забранено изгарянето на отпадъци, суха растителност и други растителни остатъци в дворовете на имотите и около тях, както и запалването на слогове, крайпътни ивици и земеделски земи. На нарушителите ще се търси административно-наказателна отговорност!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина