Празникът в Съединение - родолюбци припомниха паметните събития от 1885

Автор: Plovdiv Now 14744
Празникът в Съединение - родолюбци припомниха паметните събития от 1885
В град Съединение се случи вчера кулминацията на тържествата за празника на града, както и за 136-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Гости и домакини заедно сведоха глави в знак на почит пред българите, отдали живота си, за да осъществят Съединението.
 
Гости на честванията бяха: г-н Ангел Стоев – областен управител на Област Пловдив, г-н Димитър Янев – народен представител от 46-то Народно събрание, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61 механизирана бригада, представители на държавността, общественици и признателни граждани и гости на град Съединение.
 
В храм „Св. Атанасий” представител на Българската православна църква отслужи панихида в памет на голямоконарци, взели дейно участие в Съединението на България.
 
По-късно под звуците на Военния духов оркестър в литийно шествие, начело на което бе знамето на Голямоконарската чета, всички се отправиха до централния площад на града, където се състоя възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, по време на която доброволци - жители на града, пресъздадоха историческия момент.
 
Мероприятията продължиха с тържествена проверка /заря/ с командващ майор Павел Тодоров и участието на представителни роти от трети механизиран батальон на 61 механизирана бригада. Почетния строй беше приет от командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.
 
Кметът на община Съединение господин Атанас Балкански произнесе слово, в което подчерта значимата роля на святото дело на Съединението за съдбата на България и целия български народ.
 
Бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, извършили най-българския исторически акт - Съединението на България.
Програмата завърши с празнични илюминации, които озариха небето над Съединение.
 
Тази вечер програмата ще завърши с:
19:30 часа –Ансамбъл „ Тракия“
Място на провеждане - площад Съединенe
20:00 часа – оркестър „ Пим“
Място на провеждане - площад Съединение
 
Източник: 61-ва Стрямска механизирана бригада
 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина