Правят първа копка на компостираща инсталация за общините Съединение и Стамболийски

Автор: Plovdiv Now 31939
Правят първа копка на компостираща инсталация за общините Съединение и Стамболийски

Правят първа копка по проект за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, ренерирани от общините Съединение и Стамболийски.

Обектът ще бъде на територията на община Съединение, в месността "Шойкова могила", в землището на село Неделево.

Официалната първа копка ще бъде на 10 август, от 9,30 часа, в посочената местност.

Целта е намаляване на количеството депонирани зелени и/или биооразградими отпадъци чрез въвеждане на система за разделното им събиране, рециклиране и оползотворяване до получаване на качествен краен продукт - компост, който е богат на хумус и може да се предлага самостоятелно на пазара. С изпълнението на проекта ще се подпомогне постигането на националните цели за ограничаване на количеството на депонираните биоразградими отпадъци, депонирани на Регионално депо с. Цалапица, с което ще се удължи неговия експлоатационен живот.
 
Планирани са следните проектни дейности:
 
Дейност № 1 - Организация и управление на проекта, осъществявана от Екип за управление на проекта, гарантиращ успешно и качествено изпълнение на проектните дейности, в съответствие със заложения бюджет, срокове и индикатори на проекта.
 
Дейност № 2 - Инженеринг-проектиране, СМР, доставка на оборудване и осъществяване на авторски надзор на предстоящата за изграждане компостираща инсталация.
 
Дейност № 3 - Закупуване, доставка и монтаж на мобилна техника и машини. Предвидено е закупуване на 292 бр. контейнера за разделно събиране на зелени отпадъци от домакинствата с обем 1,1 куб м., специализиран автомобил за събиране на зелени отпадъци, мобилна машина за раздробяване на дървесни отпадъци и хомогенизиране, челен товарач и пресевна машина за компост.
 
Дейност № 4 - Упражняване на строителен надзор по време на строителството, съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ), включително координация на строителния процес до въвеждането на обекта в експлоатация.
 
Дейност № 5 - Предварителни дейности, необходими за изготвяне на проектното предложение и кандидатстване.
 
Дейност № 6 - Осъществяване на дейности по информация, комуникация и визуализация, които ще осигурят публичността и визуализация на обществеността относно финансовия принос на ЕС за реализацията на проекта.
 
Проект № BG16М10Р002-2.005-0012-С01 „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, генерирани от община Съединение и община Стамболийски на територията на община Съединение“ се изпълнява по Административен договор за безвъзмездна финансова помощ (АДБФП) № Д-34-13/21.04.2020 г.
 
Общата стойност на АДБФП е 5 453 556,08 лв. с ДДС, от които Безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз е 3 476 357,38 лв., Национално съфинансиране: 613 474,83 лв., а собствения принос на бенефициента - Община Съединение и на партньора - Община Стамболийски, в т. ч. разходи за ДДС- 1 363 723,87 лв.
 
Проектът ще се изпълнява за срок от 24 месеца, като крайния резултат ще бъде изградена и въведена в експлоатация инсталация на разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци.

Снимка: илюстративна.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина