Отцеубиецът Стоил от Неделево обжалва присъдата си, действал под афект

Автор: Plovdiv Now 3838
Отцеубиецът Стоил от Неделево обжалва присъдата си, действал под афект

По-ниска присъда, това поиска от Апелативен съд Пловдив 42-годишният Стоил Терзиел, който преди две години уби баща си Антон в къщата им в село Неделево след солидно изпито количество алкохол. Той беше признат за виновен по повдигнато обвинение за убийството на родител по особено мъчителен начин, извършено в условията на опасен рецидив. Окръжен съд му наложи наказание от 16 години затвор и да заплати над девет хиляди лева разноски по делото. Терзиев обаче не е доволен от присъдата си, като адвокатът му и той пледират за това, че е действал под силно раздразнение, пише trafficnews.bg.

Делото се разгледа за втори път от Апелативен съд Пловдив, след като Стоил получи 18 години затвор и делото бе върнато за ново разглеждане заради предубеденост на съдията Петко Минев и един от съдебните заседатели.

Днес пред Апелативните магистрати прокурорът уточни, че категорично е доказано участието на Стоил в престъплението. Според доказателствата след нанесеният побой от сина му, пострадалият е бил с увреден мозък и това е довело до смъртта му. Държавното обвинение отрече да е имало наличие на афект. Прокурорът добави още, че свидетелката Терзиева, която е станала очевидец на случилото се е заявила, че от страна на пострадалия не е имало действия.

Защитникът на обвиняемия адвокат Стефан Левашки уточни, че обжалват присъдата, защото обвиняемият е действал под силно раздразнение. Той добави още, че Стоил има по-нисък праг на търпимост и проблемите между баща и син се коренили с години, защото родителят се държал строго с него и сестра му. По думите на Левашки двамата често употребявали алкохол и се карали, а във фаталната нощ починалият баща също е нанасял удари по сина си. Това е станало ясно от експертизата на Стоил.

Припомняме, че беше установено, че между двамата често възниквали спорове след употреба на алкохол. Скандалите понякога прераствали във физическа саморазправа. На 16 март 2022 г. двамата отново седнали в къщата да пиян и по-късно вечерта бащата легнал да спи. Синът останал на масата, а родителят се събудил в ранните часове на 17 март и казал, че ще излезе навън.  Стоил Терзиев го предупредил да не ходи никъде. Антон му отвърнал, че ще прави, каквото поиска.

 Тогава синът се ядосал и блъснал баща си, при което той загубил равновесие, хванал се за якето на Стоил и скъсал единия джоб. Това ядосало Стоил и той започнал да Налага Антон, като боят се прехвърлил в двора на къщата. При огледа на къщата е открита обърната метална маса в двора, а на единия й крак са намерени кръв и коса от главата на бащата.  Въпреки оказаната лекарска помощ, на 18 март 2022 г. 64-годишният Антон Терзиев починал от нараняванията си.

 До онзи момент Стоил е бил осъждан 6 пъти от 2000 година насам за различни престъпления, включително за притежание на наркотици. Последната му присъда е от 2018 година и е лежал в затвора до 2019 г.

Решението дали да бъде намалено наказанието ще бъде оповестено в законовия двумесечен срок. Според прокуратурата присъдата трябва да бъде потвърдена.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина