Наближава обичаят “Кумата“ в Съединение с над 100-годишна традиция

Автор: Plovdiv Now 16796
Наближава обичаят “Кумата“ в Съединение с над 100-годишна традиция
Местният обичай “Кумата” в Съединение ще се случи на Лазаровден и Цветница – 8 и 9 април, събота срещу неделя.Той е уникален и има над 100-годишна традиция, като се отличава от останалите лазарски обичаи.
 
Обичаят ще завърши с общоградско хоро на 9 април от 15.00 часа на площад „Съединение“. Музикалното оформление ще е на оркестър „Млади тракийци“ със солисти Виолета Калинова и Димитър Богданов.
 
Със своите костюми лазарките са напълно автентични и се предават от поколение на поколение. На главата на девойките се поставя разноцветно куйло, закрепено върху кенарена кърпа. Облечени са с типични кенарени ризи и местни сукмани, а отпред са накичени с разноцветни мънистени огърлици с пампурки. Обути са с шарени плетени чорапи и гаетанени терлици. Самата “кума”/ водачката/ се отличава от останалите с различна носия – черен сукман, везана риза, шапка, украсена с парички и пауново перо и сребърни чапрази. Уникален е дори самият ритуал на обличане.
 
Кумата е пролетен женски обичай, отразяваш отношението на младите момичета към красотата и трудолюбието, показано в дрехите и песните, които пеят. Обичаят се състои в обхождане на домовете, където момичетата припяват за здраве и берекет. Песните са автентични, весели и закачливи, щом ги чуят, стопаните отварят портите си да влезе “кумата”. Разучаването на песните става предварително, момичетата се събират още на Тодоровден и избират “кума” чрез жребий, а после всяка неделя се прави хоро на най-близката поляна до дома и. След обхождането на Лазаровден и Връбница се прави голямо хоро на площада.
 
Тазгодишната избраница за кума е Поля Гъдева с подкума - Моника Валенцова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина