Кметът на Съединение към акушерите: Благословен да бъде Вашият труд!

Автор: Plovdiv Now 6365
Кметът на Съединение към акушерите: Благословен да бъде Вашият труд!
Кметът на община Съединение - Атанас Балкански, поздрави АГ специалистите на днешния празник на родилната помощ, когато отбелязваме и Бабинден по стар стил. Ето какво написа градоначалникът:
 
Днес, 21 януари, когато отбелязваме Деня на родилната помощ, засвидетелстваме нашата благодарност към „бабата”, която първа посреща новия живот. Бабинден е свят празник – празник, който идва с надеждата и радостта, с вярата и любовта. На този ден изразявам своята признателност и уважение към усилията, които полагате ежедневно за отглеждането на децата.
 
Благословен да бъде Вашият труд.
 
Нека дните ни бъдат озарени от повече детски усмивки, нека срещаме все повече щастливи родители, за да има община Съединение своето успешно бъдеще. Пожелавам на всички родени деца през 2020 година в нашата община да растат здрави, умни и успешни!
 
Честит празник!
Атанас Балкански
Кмет на Община Съединение
 
В миналото Бабин ден се е празнувал на 8 януари. Той е традиционен празник в чест на жените-акушерки. В ранно утро всяка жена отива в дома на бабата, която й е помагала при раждане. Полива й ритуално вода да си измие ръцете, подава й сапун и нова кърпа. Бабата тръска водата от ръцете си и нарича да се раждат толкова деца, колкото са капките. Сетне закичва невестата с босилкова китка, вързана с червен вълнен конец. На китката има и златна паричка. На обяд тя кани всички жени у дома си на богата трапеза. Всяка майка носи варена кокошка, баница, погача, бъклица с ракия и вино. Жените пеят и играят хора под съпровод на музика. Устройват си шумна веселба, като нахлузват на врата на бабата наниз от червени люти чушки. След гощавката, заедно със съпрузите си, качват бабата на двуколка или шейна и я водят на чешмата или на реката. Там я изкъпват - за здраве и плодородие.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина