1000 лева глоба отнесе  „Аладин  Фуудс“ ООД за замърсяване на околната среда. Санкцията е наложена преди година от РИОСВ.

Акцията на инспекцията е била проведена съвместно с Регионална лаборатория към ИАОС – Пловдив. Тя е започнала след сигнал от граждани на Съединение, че река Потока е замърсена. Проблемът бил на заустен участък до фабриката за месни продукти и заготовки, собственост на Аладин Фууд, пише trafficnews.bg.

Установено било, че нивата на отпадъци и химикалите във водите са били значително завишени.

Инспекторите съставили акт на дружеството, а след законовия период било изготвено и наказателното постановление. В него било упоменато, че фирмата е нарушила два члена на Закона за водите. Като санкция била вписана сумата от 2000 лева.

Недоволни от глобата, от Аладин Фууд са атакували наказателното постановление в Районен съд. Мотивите – незаконообразност на акта. Магистратите обаче не били на такова мнение., Според тях се касае за немаловажен случай, тъй като нивото на замърсяване е било във висока степен. И все пак обаче Районен съд се е смилим над дружеството като е намалил размера на глобата. Присъдена е била такава в минимален размер, а именно 1000 лева.

Процесът обаче не спира до тук. РИОСВ е подало жалба до Административен съд за увеличаване размера на наказанието, а именно 2000 лева. Междувременно и Аладин Фууд са подали молба за изцяло отмяна на наложената санкция.

След заседание в Административен съд, магистратите изцяло са подкрепили решнието на колегите си от по-долната инстанция.

„От събраните по делото доказателства безспорно се установява, че в конкретния случай дружеството при заустване  на отпадъчни води е  допуснало  превишение  на  разрешените  индивидуално  определени норми,  което  е  установено като значително”, се казва в решението на съда.

Що се касае за размера на санкцията, то от страна на РИОСВ не са посочили реални причини, защо е наложена глоба, два пъти надвишаваща минимума. Именно за това и размерът е останал 1000 лева.