Както стана ясно, заради новите противоепидемични мреки, в сила от 7 септември провеждането на фестивала в Куртово Конаре отпада. Ще има обаче изложение-базар на 10 и 11 септември - петък и събота.
Ето и програмата, която организаторите споделиха:
10 септември 2021 година
/петък/
10:00 - Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни, художествени изделия – изложение-базар на производители от Куртово Конаре и гости от региона и страната
13:30 – 14:00 – Посрещане и регистрация на гостите за форума на Слоу Фуд – България – в шатра пред читалището
14:00 – 14: 15 - Представяне на Фотоизложбата „Пазители на местните хранителни традиции” – на открито на площада /по проект „Памет за бъдеще”–Програма LIFE с подкрепата на ЕС/
14:40 –15:55 - Среща „Храната като част от културното наследство на местните общности„ – в парка на Двореца”Кричим” / Срещата е по проект „Памет за бъдеще” – Програма LIFE с подкрепата на ЕС -с представители на Слоу Фуд общности, изследователи и представители на институции и граждански организации/
16:00 – 17:30 – Разходка в Парк „Кричим” - сборен пункт за желаещи гости на изложението и местни жители – 15:55 – пред централния вход на двореца .
16:00- 20:00 – Арт- работилници – на площада
20 :00 – 22:30 - Среща с Таралеща – музикален разговор за душата и печените чушки. В срещата ще вземат участие и Magdalena Petrovich, Mihaela Mа́rtin , Иван Стилиянов /'The Soul Show'/ - с подкрепата на приятелите от Софийски дискусионен форум.
/ Предвид новите изисквания в заповедта на МЗ, срещата ще се проведе на открито -на площада пред читалището. Присъстващите ще бъдат на столове – 100 бр., при спазване на дистанция и носене на маски./
11 септември 2021 година
/събота/
10:00 – Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни, художествени изделия – изложение-базар на производители
11:00 – „На фокус – хората на Слоу Фуд и дребните производители” – представяне на Дешка от Горно Драглище / Баба Дешка няма грешка!/
11:15 – Дегустация от журито на домашно произведени лютеници за класиране в конкурса „Царица на лютеницата” и обиколка на щандовете за класация в канкурсите.
/ конкурсът е за производители на лютеница от Куртово Конаре и ще се приема само ситно-смляна традиционна лютеница/
12:00 – Приготвяне на Диско супа – с приятелско рамо от Камен Бакърджиев и Росен Василев /БФ”Биоразнообразие”/
12: 45 – „На фокус – хората на Слоу Фуд и дребните производители” – представяне на гостуващи производители на храни от Слоу Фуд – гостите от Смилян и Ивайловград
13:30 – Черпим с лютеница, доматена супа и всичко останало!
/Ще има и специална рекламна шатра с местни храни по Проект МОСТ- с подкрепата на Фондация BCause/
14: 00 – 15:00 - „На фокус – хората на Слоу Фуд и дребните производители” – представяне на гостуващи производители на храни от Слоу Фуд – гостите от региона
15:00 - 15: 30 – На фокус- доц. Десислава Димитрова – Координатор на Слоу Фуд за България и Балканите
16:00- 16: 30 - Приветствия на гости на фестивала, награждаване на „Царицата на лютеницата” и победителите в другите конкурси
16:30 – 18: 00 -„На фокус – хората на Слоу Фуд и дребните производители” – представяне гости и местни производители
Музикален фон на изложението – DJ Младен, Радка и Иван, баби и внуци
21:00 – Закриване на изложението
Конкурси по време на изложението: Царица на лютеницата, Най-атрактивен щанд и Пазител на традицията
Награждаване на участници в конкурса „Разкажи ми спомен”.
"На фокус са дребните производители! Елате, вижте, опитайте и купете от техните продукти! Годината беше много тежка за всички тях предвид пандемията и тежките климатични условия", споделят още организаторите.
Дворецът „Кричим” ще бъде отворен за желаещите да посетят парка, оранжерията и сградата в събота в следните часове: 8, 15ч., 10, 15 ч., 13 ч., 15 ч. Таксите са съответно: 4 лв. – парк, 2 лв. – оранжерия, 6 лв. – сграда. Може да се разгледа обект по избор. Таксите за пенсионери и ученици са наполовина. Дворецът се намира в Куртово Конаре – след стадиона на селото.
Призив: „Да бъдем отговорни в условията на пандемия!”
Приканват се участниците в изложението и гостите да спазват противоепидемичните мерки: