Курбан за здраве в Стамболийски навръх Еньовден, следващият е на Петровден

Автор: Plovdiv Now 9614
Курбан за здраве в Стамболийски навръх Еньовден, следващият е на Петровден

Курбан за здраве беше раздаден в Стамболийски навръх днешния народен празник Еньовден, когато Църквата пък чества рождението на Йоан Кръстител.

Събитието беше в двора на старата църква в квартал „Полатово“ – храм „Св. Йоан Предтеча“.

"Можем само да се гордеем, че в нашата община се намира тази църква, която датира още от 10-ти век и е една от най-старите християнски църкви у нас. По данни, посочени в църковната хроника, тук е пролята кръвта на първия български светец Боян-Енравота и под специална плоча пред олтара на църквата се пазят неговите мощи. Този храм ни е ценен и затова полагаме грижи за опазването му", каза кметът на община Стамболийски - Георги Мараджиев.

Направени са през годините подобрения, за да може църквата да работи като останалите храмове - мазилка, ограда, хидрофор, чешма, сондаж.

На Петровден ще има друг курбан в Стамболийски, пред Детския център и за него ще бъдат закупени три овце. Две ще бъдат дарение от кмета Георги Мараджиев, а третата и продуктите за курбана ще са закупени със средста, събрани от общинската администрация. Всеки служител е дал лични средства, а курбанът се прави за здраве и за да не се случват лоши неща на хората.

Кметовете на четирите села Иван Пиринов на Куртово Конаре, Иван Стойчев на Ново село, Наум Нихтянов на Йоаким Груево и Симеон Димитров на Триводици също даряват по една овца и ще дадат курбани на Петровден пред кметствата. На празника ще бъде открит и параклиса "Св. св. Петър и Павел" в големия парк в Полатово, добави Мараджиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина