Добри хора обзаведоха дома на малката Петя от Стамболийски, купиха дърва, за да не мръзне

Автор: Добринка Димова 11586
Добри хора обзаведоха дома на малката Петя от Стамболийски, купиха дърва, за да не мръзне

11-годишно момиченце от Стамболийски, което живее на студено, получи дърва за огрев. От вчера Петя и майка й имат ново обзавеждане в дома си, а след няколко дни ще им бъде подменена и дограмата. Инициативата е на албанеца Лео Кадели и неготово сдружение „Приятели, помагайте”, а благородната инициатива са подкрепили и 12 доброволци от Стамболийски.

Лео разбира за трудното положение на Петя и майка й преди година, когато получава сигнал във Фейсбук групата "Приятели, помагайте". Научава, че двете живеят сами, бащата го няма. Майката е трудолюбива, работи, но не успява да покрие всички нужди. Веднага се отзовава и отпътува към Стамболийски. Заедно с няколко доброволци посещават дома на момиченцето по Коледа и изпълняват желанието от нейното писмо до Дядо Коледа. Заедно с подаръка носят учебници, раница, дрешки, както и хладилник, готварска печка, хранителни продукти, микровълнова печка и др.

„Видяхме, че малката Петя беше на студено, имаше печка, но нямаше нито едно дърво. У тях беше толкова студено, че не ми се искаше да сваля якето от гърба си. Веднага купихме 1 кубик и ѝ обещахме, че скоро ще ѝ купим поне още четири”, разказва Лео. Няколко дни по-късно той изпраща 400 лв. на Николай Пенчев, който му помага за района на Пловдив. И понеже в избата няма достатъчно място, купуват четири пъти по един кубик дърва и по този начин през цялата зима Петя е на топличко.

Още тогава Лео забелязва, че дограмата в дома е много стара и духа отвсякъде. Затова решава да я смени. „Поръчал съм я, след няколко дни ще бъде готова и ще я сложа”, обяснява мъжът. Платил я със собствени средства – 516 лева, искал да е готова, преди да завали сняг. Купил и ново обзавеждане, а 12 доброволци от Стамболийски му помогнали да разтовари буса и да нареди мебелите по местата им.

„По принцип така практикуваме – купуваме, каквото е нужно на хората, и след това събираме средствата от дарения”, посочва Лео. Те пък отиват при следващия нуждаещ се. Кампаниите са стотици и често на доброволците се налага да пътуват от единия край на България до другия, за да помагат.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина