Вино се лее утре в Пловдивско, зарязват се лозя, земята се люлее от кръшни хора

Автор: Plovdiv Now 21340
Вино се лее утре в Пловдивско, зарязват се лозя, земята се люлее от кръшни хора

В навечерието сме на хубавия български празник Трифон Зарезан, поставен на пиедестал в народната традиция, независимо че подрастващите предпочитат Свети Валентин - Деня на влюбените, който е на същата дата, 14 февруари.

Вино ще се лее утре в Пловдивско, ще се зарязват лозите, ще станат известни най-добрите майстори на домашни вина от реколта 2019. На много места в Пловдивско ще се празнува подобаващо и земята ще се разлюлее от кръшни български хора.

Ето някои от населените места в областта, където Трифон Зарезан ще бъде почетен според обичаите:

Кметството на село Брестовица и читалище „Съзнание-1873“ канят всички да празнуват в продължение на цели два дни. Днес се дегустират и оценяват пробите от надпреварата за най-хубаво домашно вино, а в 18:30 часа започва концерт в читалището. Програмата продължава, разбира се, и утре с:
11:00 часа- Откриване на празника- приветствие от кмета на село Брестовица- Любен Радев и официалните гости;
11:30 часа- Шествие до масив "Бяло поле" и ритуално зарязване на лозята;
13:30 часа- Награждаване на участниците в конкурса "Най- добро домашно вино" и Общоселско веселие на площада с музиката на Формация „Паскалев- Пловдив“.

Жителите на село Белозем също очакват Трифон Зарезан с нетърпение. Кметството и читалище "Просвета" предизвикаха майсторите на хубавото домашно вино да премерят сили в местния конкурс. Утре малки и големи от Белозем са поканени в 10,00 часа на площада пред читалището, за да празнуват и да се веселят.

В Раковски утрешният празник ще се слее с "Винария 2020" на 16 февруари, в квартал "Ген. Николаево", където за доброто настроение ще се погрижи и оркестър "Калофер". 

Хисарско също няма да остане по-назад в празнуването. Любезен домакин на утрешния Трифон Зарезан ще е село Старо Железаре и в частност Домът на традициите там. Събитията ще започнат в 10,30 часа, когато ще бъде възпроизведен ритуалът по зарязване на лозята. Ще бъде отслужен и водосвет за здраве и плодородие. Празникът ще продължи в 11,00 часа с конкурс за най-добро домашно бяло и червено вино от реколта 2019 година. Най-добрите майстори ще бъдат наградени. За доброто настроение на всички ще се погрижи музикалната програма от 11,30 часа в центъра на селото.

Резултатите от борбата за титлата „най-добро домашно вино” в Стамболийски ще бъдат оповестени на площада пред читалището на 14 февруари, от 11.00 часа. Предвидени са предметни и парични награди за класираните на 1-во, 2-ро и 3-то място,  както и грамоти за  всички участници в конкурса. Ще има също ритуално зарязване на лозе и програма с много музика и танци на площада пред читалище „Никола Вапцаров”.

Голям празник се подготвя и в Брезово. Домакини са Общината и читалище "Отец Паисий - 1876", които канят всимки на 14 февруари, в 10,00 часа, на центъра на града, където ще бъде тържественото откриване. В 10,30 часа с организиран транспорт всички заедно ще поемат към лозов масив, където ще бъде пресъздаден ритуалът "зарязване" и ще бъде отслужен водосвет. В 12,00 часа всички ще се върнат на центъра на Брезово, пред читалището, за да бъдат обявени и наградени най-добрите винари.

Навръх Трифон Зарезан, от 10:00 часа, на площад „27-ми Априлий“ в Перущица ще започне също празнична програма и също ще бъдат обявени и наградени най-добрите майстори на домашни вина.

Сопот ще отбележи празника по време на големия Старопланински събор под мотото "Да стоплим сърцата с вино и любов". Тази година той е на 15 февруари в местността "Манастирска поляна", а началото е в 11,30 часа. Преди това в 10,00 часа пред сградата на Общината ще бъде посрещнат Царят на виното, който тази година ще бъде Петьо Петков - Шайбата. В 10,20 часа тръгва шествието до лозовия масив, където ще бъде извършен ритуалът "заряване".

За доброто настроение ще се погрижат местни певци, танцьори и музиканти. Специални гости са оркестрите "Виво Монтана" и "Млади тракийци", както и попфолк певицата Анелия.

Припомняме, че с три конкурса Общината отправя предизвикателство към смелчаците, а победителите в тях ще бъдат обявени и наградени именно по време на събора.

Едната надпревара е за най-добър майстор на бяло и червено домашно вино от реколта 2019. Второто състезание е за майстори на поезията, които ще се борят за най-добро стихотворение на тема вино и любов. Третият конкурс е за "Най-атрактивен Вазов мустак" и той ще се проведе по време на самия Старопланински събор на 15 февруари. Специална награда е предвидена за "най-влюбените" жители на община Сопот, осмелили се да се оженят.

Конкурс за най-добро домашно вино е обявен и в Съединение. Допускат се само производители от общината, които най-късно до 17 януари, до 16,30 часа, трябва да предадат пробите в Информационния център в сградата на администрацията. От 17,00 часа ще започва оценяването.

Кулминацията на конкурса и награждаването са предвидени за 20 януари, от 17,00 часа, което означава, че празникът на виното там няма да е на 14 февруари, а няколко дни по-късно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина