Сопот ще посрещне 170-тата годишнина на Вазов тържествено, но без струпване на хора

Автор: Plovdiv Now 5417
Сопот ще посрещне 170-тата годишнина на Вазов тържествено, но без струпване на хора

Сопот ще посрещне на 9 юли 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов с тържества и инициативи в ограничен мащаб и без струпване на хора. Целта е най-строго спазване на противоепидемичните мерки. Това не бива да пречи на разбирането, което носим за Вазов в сърцата си, не бива да омаловажава нито значението, нито завета му.

В празничния ден ще има тържествени церемонии в къща-музей "Иван Вазов", на площада, ще се поднасят венци и цветя. Тогава ще бъде открита и библиотека "Тополата", в която в момента се превръща 300-годишното дърво.

Специално издание събра в луксозна антология лириката на Вазов, отделена за първи път от социалната и патриотичната му поезия. Поводът е 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. Съставителството е дело на тазгодишния носител на Вазовата награда за цялостно творчество - поетът Борис Христов. Книгата съдържа 150 стихотворения, някои от които рядко срещани в многобройните издания, предлагани до днес, и малко познати на съвременния читател.

През 1919 година, българският народ посреща новините за унизителните клаузи на Ньойския диктат с небивал трагизъм и възмущение. Проф. Иван Шишманов разказва за събитията така: „На 27 ноември 1919 година в църквата „Света Неделя“ е отслужена панихида за загиналите по бойните полета. Сред присъстващите спонтанно възниква идеята да се направи траурно шествие .Множеството с черни хоругви тръгва по улиците на столицата. Покрусените хора подминали Двореца и се отправили към улица. „Раковска”. Начело на шествието бавно пристъпвали професори от университета, интелектуалци, духовници от Светия синод, ветерани от войните… Някой предложил покрусените хора да отидат пред дома на Вазов, за да чуят неговия глас и хилядното множество се отправя натам… народният поет се обърнал развълнуван към множеството с думите : „С бодър дух трябва да посрещнем ударите на съдбата, без да се отчайваме, без да изпадаме в униние… Да бъдем всички убедени, че ще превъзмогнем нещастието си и ще създадем една нова, единна и мощно духовна България! Не се отчайвайте!… Жив е българският бог!“.

Това е Вазов – изключителен майстор на словото, общественик, Патриарх на българската литература, изследовател и изкусен познавач на българската история и баща за народа в моменти на страхове и съмнения“, казва Деян Дойнов, кмет на община Сопот. През 2020 година отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов, но цялото човечество, не само българския народ, се намира в време на криза, страх, трудности и съмнения. „Да се обърнем към Вазов, към мъдростта му и към способността му да обединява и издига духа“, призовава кметът. Защото духът се издига не с тържества, а първо с поставяне на устои и ценности.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина