Сопот почете 161 години от рождението на ген. Георги Вазов

Автор: Plovdiv Now 7571
Сопот почете 161 години от рождението на ген. Георги Вазов
Сопот отбеляза на днешния 5 януари 161 години от рождението на генерал-лейтенант Георги Вазов - човекът и войнът отдал своите сили в служба на Родината.
 
В тържественият ритуал по полагане на венци и цветя взеха участие военнослужещи от зенитно-ракетния дивизион и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.
 
Церемонията се случи пред Мемориалния комплекс на двамата братя - генералите Георги и Владимир Вазови.
Георги Минчов Вазов е български и руски офицер (генерал-лейтенант), военен министър. Той е сред основните организатори на проруския преврат от 1886 г., целящ детронирането на княз Александър I Батенберг. По време на Балканската война командва Източния сектор при обсадата на Одрин, където е извършено настъплението, довело до превземането на града.
 
Георги Вазов е роден на 17 януари (5 януари стар стил) 1860 г. в Сопот. Той е 5-о дете в семейството на търговеца Минчо Вазов и Съба Хаджиниколова-Вазова. Брат е на писателя Иван Вазов, лекаря Кирил Вазов, генерал-лейтенант Владимир Вазов, политика Борис Вазов. Баща е на режисьора Александър Вазов и чичо на политика Иван Вазов.
 
Заглавна снимка: 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина