Сопот и България празнуват! Отбелязваме 169 години от рождението на безсмъртния Иван Вазов

Автор: Plovdiv Now 18707
Сопот и България празнуват! Отбелязваме 169 години от рождението на безсмъртния Иван Вазов

Днес отбелязваме 169 години от рождението на Иван Вазов. По този повод в родния му град Сопот ще има тържествена програма. 

Денят в малкото градче ще започне с тържествена литургия от 09:00 часа в църквата „Св. св. Петър и Павел”.     

От 10:00 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ” - детско утро, подготвено от Център за работа с деца в Сопот с участието на детските градини от общината и Комплекс за социални услуги, Сопот.

От 13:00 часа пред къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе фен-среща с Изабел, носител на детската Вазова награда за 2019 г.

В 16:00 часа лауреати на Вазова награда за литература ще проведат среща-разговор с публика в къщата-музей „Иван Вазов”. Сред специалните гости са проф. Боян Биолчев и Иван Гранитски.

От 15:45 до 16:45 часа в двора на къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе събитието „Подарявам ти стих“ с участието на ученици от СУ „Иван Вазов“.

От 16:30 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе церемония по награждаването на лауреатите в V националния конкурс „Вазовата България“ и награждаване на носителя на „Детска Вазова награда” – Изабел.

От 18:30 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се състои среща-разговор с Милен Русков, носител на Национална литературна награда „Иван Вазов” за 2019 г.

В 19:15 часа носителят на Вазовата награда г-н Милен Русков ще засади иглолистно дръвче, което заедно с творчеството му ще остане за бъдещите поколения.  

От 19.30 часа на площад „Иван Вазов” ще се проведе церемония по награждаване на носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов” – Милен Русков, съпроводена от приветствие на заместник-министър председателя Марияна Николова и Деян Дойнов, кмет на община Сопот.                                                    

Празненствата ще завършат с празничен концерт, който ще започне от 20:30 часа на площад „Иван Вазов” с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ и Невена Цонева.

Рождението на поета ще бъде отбелязано и в столицата
 
От 11:00 ч. пред паметника на писателя в градинката на столичния храм „Света София“, Националният литературен музей и къщата музей „Иван Вазов“ в столицата организират възпоменателно честване.
 
Сред поканените са родствениците на писателя - Григорий Вазов и Анна Николов; Мариус Донкин, директорът на Народния театър, чийто патрон е народният поет, учители от Средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов”; представители на Културното ведомство и на Столичната община.
 
Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот, в семейството на Съба и Минчо Вазови.
 
Освен поет и писател, той е академик на Българската академия на науките, министър на народното просвещение, председател на Окръжния съд в Берковица, а случай от съдебната практика го вдъхновява за написването на поемата „Грамада“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина