Проект с ВМЗ-Сопот, Карлово, фирми и ПУ създава Регионален иновационен център

Автор: Plovdiv Now 48933
Проект с ВМЗ-Сопот, Карлово, фирми и ПУ създава Регионален иновационен център

Областна администрация - Пловдив се включва в съвместен проект за изграждане на Регионален иновационен център, който  ще обедини усилията на бизнеса и науката в полза на регионалната икономика. В проекта участват ВМЗ –Сопот и пет фирми от региона, ПУ “Паисий Хилендарски и община Карлово.

За целта е създадено сдружение между организациите и съвместен екип вече работи по проекта, с  който ще се кандидатства за финансиране.  

„Предмет на сдружаването е създаване на специфична научноизследователска инфраструктура, обединяваща бизнес идеи, иновационна инфраструктура и изследователски състав в приоритетното направление “Мехатроника и чисти технологии“. Технологичен лидер при формирането на РИЦ е най-голямото държавно предприятие в системата на ВПК /военно промишлен комплекс/ у нас - ВМЗ-Сопот“, каза Областният управител Дани Каназирева.

По думите й това ще е единственият център с устойчиво развитие, който в дългосрочен план , ще даде възможност на ВМЗ-Сопот да придобие капацитет  и технологии да работи по натовски стандарти и да развие научен потенциал, ще даде нови хоризонти за партньорство в НАТО и възможности за участие в проекти на общоевропейския отбранителен фонд.

Според областния управител създаването на РИЦ ще способства за  икономическото развитие на региона. Областната администрация  ще има водеща роля за организиране и участие в събития  за представяне на РИЦ, на неговите продукти и услуги.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина