Почти 2 млн. е дупката в бюджета, с която Община Сопот трябва да се справи

Автор: Plovdiv Now 5852
Почти 2 млн. е дупката в бюджета, с която Община Сопот трябва да се справи

Няма човек, който иска да бъдат повишени данъците, няма и управник, който да вземе решение за повишение без това да е крайно необходимо. Но крайната необходимост в българските общини е настъпила от поне две години, има редица препоръки и предписания на финансовите институции в България за плавно и справедливо повишение на налозите, за да се избегнат тежки кризи и сътресения.

В единият случай ощетени са гражданите и юридическите лица, в другия случай – общините. „Разбираемо е решението на Общинския съвет, те избраха да действат предпазливо, популистки и неразумно, защото резултатът сега е драматичен – близо 2 милиона разлика между приходите и разходите в общинския бюджет“, заяви Николай Новаков, заместник-кмет на община Сопот.

Той поясни, че увеличението, което е предложено, мотивирано и дискутирано със съветниците, е предвиждало незначително увеличение за физическите лица, малко по-осезателно за юридическите, но в никакъв случай драстично или непосилно. За сметка на това сборът от приходите от местните данъци и такси е щял да промени баланса на приходите и разходите, вместо сега общината да е изправена пред пълна невъзможност за развитие и посрещане на финансовите нужди.

В този контекст кметът Деян Дойнов призова Общинския съвет за провеждане на присъствени заседания и активна работа, защото има тежки проблеми за решаване и е необходимо да има пълноценна дискусия и решения. Несигурността в действията, липсата на последователност и отговорност е недопустима и непростима за хора, които държат съдбата на Сопот и Анево в ръцете си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина