Пешеходец предизвика ПТП с лек автомобил край Пловдив, поиска съд за шофьора

Автор: Деница Лещева 5987
Пешеходец предизвика ПТП с лек автомобил край Пловдив, поиска съд за шофьора

Пешеходец е бил блъснат от автомобил, след като пресякъл пътното платно на неопределено за това място, при това - без да се огледа. Инцидентът станал посред бял ден, на 4-и юни 2019-а година, в село Анево. Пострадалият пътувал с компания от Иганово към Горна махала. Докато групата преминавала през сопотненското селце, мъжът помолил шофьора да отбие, за да си купи цигари. 

Магазинът се намирал на края на населеното място, от другата страна на пътното платно. Шофьорът отбил на аварийни, а пътникът излязъл от автомобила и тръгнал да пресича улицата. Разделителната линия била двойна непрекъсната -  тоест пресичането и било забранено за всички участници в движението. В този момент, на около 15 метра от мястото на пресичане, се движил лек автомобил,  със скорост около 30 км. /ч. Мъжът попаднал непосредствено до приближаващия автомобил и се ударил в предния му калник, а след това – в обзорното стъкло на колата, което се спукало. Водачът спрял на около два метра от мястото на инцидента. Сигнал за произшествието бил подаден на телефон 112. Спътниците на пострадалия също оказали помощ и настояли да го закарат в карловската болница. Мъжът обаче отказал медицинска помощ, като обяснил, че се чувства добре. Той заявил, че ще посети свои близки в пловдивско лечебно заведение, за да бъде прегледан. 

Местопроизшествието било отработено от полицейски екип. Алкохолната проба на шофьора била отрицателна. След прегледа в областния град се оказало, че мъжът има счупване на лявата ключица и охлузвания по долния десен крайник.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което била назначена съдебно-медицинска експертиза. Установило се, че му е нанесена средна телесна повреда. Автотехническата експертиза пък показала, че шофьорът се движил със скорост, съобразена с пътната обстановка, когато пешеходецът внезапно изскочил на пътя му.

„При така създалата се ситуация, свидетелят не е имал техническа възможност да предотврати съприкосновението с пострадалия и ударът е бил неизбежен”, се казвало в заключението. В резултат наказателното производство било прекратено, тъй като било установено, че телесната повреда на потърпевшия се намира в причинна връзка от неговото собствено поведение.

Пострадалият обаче обжалвал постановлението на прокурора. Пред магистратите от Карловския районен съд той изтъкнал, че постановлението е неправилно и незаконосъобразно, тъй като не била разкрита обективната истина по делото, не е изведен правилен правен извод и не са били извършени всички процесуално-следствени действия. Според жалбата било извършено и съществено процесуално нарушение, тъй като материалите по досъдебното производство не били връчени на защитника на пострадалия.

Не на такова мнение били магистратите, които преценили, че фактическите и правните изводи на държавното обвинение са правилни, поради което постановлението следва да бъде потвърдено.

„За да е осъществен съставът на визираното престъпление, е необходимо деецът да е нарушил правилата за движение и в резултат на това нарушение да се е достигнало до причиняването на средна телесна повреда на друго лице”, е записано в мотивите на съда. Въпреки че на потърпевшия му е била причинена телесна повреда, тя трябва да е свързана с неправомерно поведение от страна на водача на МПС, за да е налице престъпление, смятат магистратите. Предвид тези обстоятелства липсват основания за изменение или отмяна на постановлението.

Съдебният състав преценил, че няма извършени процесуални нарушения, тъй като адвокатът на пострадалия не бил открит на адреса си. Въпреки това разследващият полицай го потърсил по телефона и го поканил да се запознае с материалите по делото.

Решението на съда подлежи на обжалване през Пловдивския окръжен съд.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина