С решение на Общински съвет Сопот бе учредена награда на името на един от най-големите дарители в България - Кирил Нектариев. Новината бе съобщена по време на изявите посветени на 18 години от обособяването на Общината като самостоятелна административна единица. Отличието ще се връчва ежегодно на български и чуждестранни граждани за постижения в областта на икономиката и финансите.
 
В къща музей "Иван Вазов" бе представена книга за Кирил Нектариев. Автор на изданието е директора на Исторически музей Пловдив Стефан д-р Стефан Шивачев. Той каза, че книгата връща познанието за един бележит българин, роден в Сопот, чието дело е национално и общобългарско, тъй като даренията на Кирил Нектариев имат измерението за целия български народ, предава karlovopress.com.
 
"С тази книга успях да възкреся образа на един от най-големите дарители. За мен той е най-големият дарител за Девическото образование в страната. Освен дарител този човек е бил изключително скромен, правил е добро към хората. Неговият род е един от най-значимите по време на Възраждането.Той е направил всичко възможно неговите средства да бъдат използвани за построяване на сградите на Девическите училища в Сопот, Карлово и Калофер", отбеляза авторът на книгата.
 
Кметът на Сопот Деян Дойнов благодари на жителите на Общината и на автора на книгата.
 
"Събитието е изключително важно. Тази книга плод на много труд. Тази книга доказва, че освен Вазов, в България има и други бележити личности. Пожелавам здраве и добро бъдеще на Общината", посочи кметът Деян Дойнов.
 
"Здраве, просперитет и разум в развитието на Общината и страната" пожела и зам.-председателят на Общинския съвет Станислав Стоенчев, който обяви решението на местния парламент за учредяването на наградата на името на Кирил Нектариев.
 
По традиция тържествата в Сопот започнаха с ритуал по издигане на националния флаг, знамето на Общината и на Европейския съюз. Официален гост на празника е посланика но САЩ Херо Мустафа. Участие в церемонията взеха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Изявите в Сопот завършиха с молебен в църквата "Св. Св. Петър и Павел".
 
Ето повече подробности във видеото на karlovopress.com: