Курбан за здраве ще зарадва хората в Сопот

Автор: Plovdiv Now 9630
Курбан за здраве ще зарадва хората в Сопот

Курбан за здраве и благополучие ще зарадва хората в Сопот навръх Атанасовден, 18 януари. Общината и църковното настоятелство към църквата "Св. св. Петър и Павел" канят миряните утре, в 10,30 часа в храма за тържествена света литургия, след която ще бъде раздадена и осветената храна.

Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.

Той е роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира през 373 г.

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден - не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка„. Месят се содени питки, намазани с мед или петмез, които се раздават на близки и съседи за здраве.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина