Кметът на Сопот към хората: Изправени сме пред истинска опасност, призовавам Вашата отговорност

Автор: Plovdiv Now 4649
Кметът на Сопот към хората: Изправени сме пред истинска опасност, призовавам Вашата отговорност

Кметът на община Сопот Деян Дойнов направи изявление по повод тревожната обстановка в страната заради ежедневно нарастващите случаи на заразени с коронавирус. Той призовава за пореден път жителите към лична отговорност и дисциплина, защото само така може да се овладее ситуацията.

Ето какво написа градоначалникът:

Уважаеми съграждани,

Обръщам се към Вас, за да изразя своята тревога и да призова Вашата отговорност, за да се справим заедно с нарастващата пандемия от COVID-19. Ситуацията в момента е много по-тревожна от тази през месеците март и април 2020 г. Изправени сме пред истинска опасност, защото болниците са достигнали критичния капацитет от лежащо болни, има остър недостиг на медици, защото голям процент от тях са болни, а всички са преуморени, защото работят извънредно вече месеци наред.

На този фон държавната власт изглежда е фокусирана върху други, по-важни въпроси от опазването на човешкия живот и здравето на българите. В тази безпрецедентна криза няма място за политика, има място само за отговорност.

Призовавам Ви за спазване на всички мерки, които бяха в сила през последните месеци. Опазването на човешкия живот изисква най-голяма строгост и дисциплина. Нека не чакаме министерска заповед, нека не бягаме от собствената си отговорност, нека заедно помислим за здравето и живота си.

Призовавам Ви задължително да носите маски в затворени помещения. Моля ви, грижете се за вашите маски. Ако са за многократна употреба, перете ги редовно и според инструкциите. Обръщам внимание, че повечето маски за многократна употреба имат допустим цикъл пранета, който гарантира свойствата им. Сменяйте маските за еднократна употреба на няколко часа и ги изхвърляйте в контейнерите за боклук. Напомням Ви, че изследвания показаха, че предпазните средства задържат доста микроби и вируси, затова трябва да ги изхвърляте или почистване според инструкциите след употреба.

Спазвайте социална дистанция от минимум 2 метра. От Вас зависи на какво разстояние ще стоите от околните. Не чакайте някой да въдворява ред, помагайте на хора, които са се разсеяли и по навик се подреждат на опашка в магазини или на други обществени места. Вярвам, че понякога нарушението на това правило е неволно и не е злонамерено.

В тази обстановка има хора, които не могат да се справят сами. Нуждите им са различни – от психологическа, приятелска подкрепа, която може да се осъществи по телефона, до помощ при пазаруване и набавяне на необходими стоки и продукти. Да помислим как можем да си помогнем, без да застрашаваме здравето си.

Всички имаме лични поводи за празнуване, а наближават и големи религиозни празници. Не е приятно да бъдем в изолация, но нека се погрижим да бъдем заедно, а не да страдаме за хора, които са болни или са си отишли. Съвременните технологии предлагат алтернативни начини за връзка. Не е същото, не е приятно, но е правилно, за да имаме бъдещи поводи за празнуване.

За последното денонощие броят на заразените с коронавирус са над 1000. Това не е тренировка. Текстът, който четете в момента, не е заповед. Това е моят призив за човечност и отговорност.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина