Художник от Сопот направи ценен патриотичен подарък на болницата в града

Автор: Plovdiv Now 8357
Художник от Сопот направи ценен патриотичен подарък на болницата в града

Художникът Стефан Йорданов от Сопот направи ценен и патриотичен подарък на болницата в града. Майсторът на четката е нарисувал портрет на народния лечител Иван Раев, чието име носи лечебното заведение. 

Стефани е самоук художник, рисувал е много като ученик. От четири години страстта му към изкуството отново се е събудила и той се е заел с патриотичната мисия да рисува образите на великите българи от историята ни, за да събуди интереса на младото поколение.

Един от тях е и Иван Раев, роден през 1876 в Сопот - народен лечител, създател на лекарство от беладона, т. нар. лудо биле, за лечение на паркинсонизъм.

От малък остава сирак и започва да чиракува, като се запознава и с народното лечителство. Попада в Цариград при стар бездетен ходжа, който, като видял, че момчето е доста напреднало в лечителството, му предал натрупания си опит, както и книга с рецепти.

Славата на Иван Раев като опитен лечител на паркинсонизма достига чак до Рим, където италианската кралица Елена Савойска, баба на българския цар Симеон II, страдала от същото заболяване и всички приложени лечения останали без резултат.

Иван Раев успял да излекува кралицата напълно и по тази причина му е била присъдена титлата доктор. Награден е бил със златен медал, а болницата, в която се е провело лечението, и до днес носи името „Д-р Иван Раев“.

Умира през 1938 г. от инфаркт. В родния му град Сопот има паметна плоча на къщата, в която се е родил и живял този лечител.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина