Французин направи 270 илюстрации на “Под игото“, българин ги събра в книга

Автор: Plovdiv Now 154152
Французин направи 270 илюстрации на “Под игото“, българин ги събра в книга

С едно уникално издание ще се запознаят читателите в Сопот. Домакин на представянето ще бъде по традиция къща-музей "Иван Вазов". Събитието е на 27 февруари, от 13,00 часа, в експозиционната зала на музея.

Специален гост ще бъде архитект Орлин Неделчев, автор на книгата, събрала 270 френски илюстрации на романа "Под игото". Те са дело на художника Жак Наре и са придружени с автентичния текст на Вазов.

Получил се е своеобразен комикс, който е единственият по романа „Под игото“ и е издаден в края на 60-те години на миналия век, публикуван в 135 поредни броя на френския вестник „Юманите“. Те могат да бъдат намерени и днес в къщата музей на Иван Вазов в Сопот. Емблематичната българска творба става настолно четиво за много френски читатели, след като излиза във вестника редом до култовата поредица „Пиф“. Жак Наре, запленен от историята на Вазов, идва в България и прави дълга обиколка из местата, споменати в книгата.

50 години по-късно русенският архитект и франкофон Орлин Неделчев издирва, превежда и публикува творбата на Наре, която никога преди това не е излизала като книга в Европа, нито в друга част на света. Той се надява това издание да стане достояние не само на българските любители на комикси, но и също така да подбуди интереса към българската класика на по-младата аудитория.

Подобни новини

Калинка Русева

Къде може да се закупи книгата?

12:03, 28.02.2020
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина