Болницата в Сопот: Темата е чувствителна за всички в града

Автор: Plovdiv Now 4928
Болницата в Сопот: Темата е чувствителна за всички в града
Председателят на Общинския съвет в Сопот е в готовност да поеме управлението на болницата в града, съобщава заместник-кметът Николай Новаков.
 
Вчера е бил последният работен ден на управителя на лечебното заведение, д-р Анастасов. Ден преди това пък е имало заседание на всички постоянни комисии към Общински съвет Сопот. Дневният ред включваше 15 важни точки, всяка от които изискваше задълбочена дискусия, добавя заместник-кметът.
 
Последната, но не и по значение, точка в дневния ред се отнася до конкурса за възлагане управление на Многопрофилната болница за продължаващо лечение „Иван Раев“. Темата е чувствителна за всички граждани на община Сопот. Нека проследим „историята на заболяването“:
На 10 юли 2020 г. кметът на община Сопот Деян Дойнов внесе в Общинския съвет докладна за провеждане на конкурс.
На 15 юли 2020 г. Община Сопот проведе в центъра на града обществено обсъждане за болницата. Мотивите за провеждането на това събитие са свързани с високия приоритет на темата и желание за прозрачни действия и процедури.
На 29 септември 2020 г. Общински съвет Сопот взе решение за провеждане на конкурс за управител на лечебното заведение.
На 16 октомври 2020 г. председателят на Общинския съвет Нели Пенева внесе докладна, с която отмени конкурса.
На 22 октомври 2020 г. Общински съвет Сопот отмени докладна за провеждане на конкурса, която беше минала одобрение на Областна управа.
На 2 ноември 2020 г. д-р Анастасов отказа да подпише анекс за удължаване на договора му за управление и изложи конкретни мотиви писмено и пред обществеността в Сопот.
 
Този сигнал от управителя на болницата силно разтревожи кмета на общината и той предприе поредица от разговори с д-р Анастасов. Целта на тези преговори беше постигане на компромис, за да не остане общината без болница и съответно болницата без управител. На 12 ноември 2020 г. д-р Анастасов е се съгласи да подпише анекс за удължаване на договора му, но само за 90 дни. През това време Общински съвет Сопот трябва да проведе конкурс за нов управител.
 
През цялото време кметът и заместник кметът на Сопот предупреждават и председателя на Общинския съвет и обществеността за безпрецедентната криза с болницата и тежката ситуация. От понеделник (23 ноември 2020 г.) болницата остава без управител. Днес (20 ноември 2020 г., петък) е последният работен ден на д-р Анастасов. По време на заседанието на Общинския съвет вчера Нели Пенева пое инициативата да разговаря с д-р Анастасов и при неблагоприятен изход от тези разговори, тя лично да поеме управлението на болницата. Какъв е правният механизъм за това остава неизвестно. Неясно е също и защо разговорът между Принципала на болницата и нейния управител се случва в последния възможен момент.
 
В хода в проведеното заседание беше обсъден и проекта за реновиране на централната градска част на Сопот. До решение по тази точка не се стигна, защото общински съветници заявиха, че не са запознати с проекта. Това буди известни съмнения, защото проектът за ремонт на площада е представян на обществени обсъждания, неговият автор арх. Пламен Генчев неведнъж е идвал в Сопот и темата е важна за града и хората, пише още заместник-кметът Новаков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина