Богато угощение за мечето-плувец от Сопот, решават съдбата му до дни

Автор: Ива Модова 6309
Богато угощение за мечето-плувец от Сопот, решават съдбата му до дни

До дни ще стане ясно каква ще бъде съдбата на мечето Суими. В момента се очаква заповед от Министерството на земеделието, храните и горите, съгласувано с Околната среда и водите, която да даде старт на акцията по преместване на мечето. Това съобщи пред наш репортер директорът на Държавното горско стопанство в Карлово – Златьо Кличев.

„Мечето е на 2 години, мъжко. Не е агресивно, а напротив. Видимо от предоставените кадри то е игриво, а причината да слезе толкова близо до хората е липсата на храна”, каза Кличев.

Преди два дни Суими е бил забелязан в района на крайните къщи в град Сопот. Кучетата на хората са се разлаели, а група тийнейджъри се видели животинчето да се разхожда необезпокоявано.

В момента акцията по нахранване на Суими тече в пълна сила. Освен от управата на лифта и джелатерията към комплекса, хора са започнали да даряват тикви, останали им от преминалия празник Хеоуин.

Припомняме, че съобразено със законодателството, за Суими ще бъде приготвена тиква с мед и орехи, гарнирана с овесена и грахова смес. Лифт Сопот и заведението за сладолед ще предоставят 50 кг мед, 100 кг овесена и грахова смес и 100 кг тикви, а сладкото изкушение ще бъде приготвено от шеф Тодор, готвач в комплекса.

Почерпката за Суими ще бъде оставена на отдалечено място, навътре в гората, което няма да е предпоставка за бъдещи търсения в близост до населено място. 

„Това е целта и на акцията по преместването на мечето. То ще бъде упоено и транспортирано дълбоко в националния парк, далеч от населените места”, каза още директорът на Горското в Карлово.

От дни в социалните мрежи обаче се тиражират опасенията, че бракониери ще бъдат запознати с местонахождението на Суими и е възможно животинчето да бъде обект на забранен обстрел.

„Хората трябва да бъдат спокойни. Всички притеснения са излишни. Ще се следи местоположението на мечето от нас, а що се отнася до бракониерите – всички мерки са предприети. Ще следим за нерегламентирани стрелби стриктно”, заяви категорично Кличев.

Междувременно над 10 хиляди симпантизанти на две годишното мече са се подписали в петицията, стартирана на 1 ноември, за спасяване на Суими. Хората се обединяват около каузата по преместване на животинката в по-подходяща за нея среда.

Най-много хода са изразили подкрепа към идеята от София, следвани от тези от Пловдив, Варна и дори Сопот.

Мениджърите на лифт Сопот и джелатерията в комплекса са заявили пълна готовност да се включат в каузата по преместването на Суими.

Видеото на плуващото мече се завъртя в социалните мрежи и само за ден натрупа хиляди лайкове и споделяния. Мечето Суими плени сърцата на малки и големи със забавните си изпълнения в басейна и се превърна в любимец на хората в района на подбалканския град. Новината за мечето плувец завладя и медиите в чужбина.

В интернет пространството дори се появиха вицове, свързани с игривото мече.

„Ако те е страх от мечки, не ходи на СПА”, е един най-тиражираните анекдоти в мрежата.

Суими е на път да засенчи и друг свой събрат – мечокът Мансур, който бе спасен от руски пилот. Мансур е бил открит от военните през 2016 г. на летище в област Твер, никой не забелязал следи от родителите му. Мечето нямало шанс да оцелее в дивата природа, така че пилотите решили да се грижат за него сами, приемайки съвети и помощ от регионалните биолози.

Иванов споделя, че месечната издръжка на мечката е между 30 хил. и 50 хил. рубли ($470 – $770) и той сам трудно се справя да осигури средствата. Затова решава да създаде канал в YouTube, показващ откъси от ежедневието и забавните моменти на Мансур. Мечката бързо се превръща в звезда, а неговите последователи в социалните медии са хиляди.

Мансур дори има собствена страница във Фейсбук.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина