Безплатни женски прегледи за наличие на миоми планирани в два поредни дни в Сопот

Автор: Plovdiv Now 1005
Безплатни женски прегледи за наличие на миоми планирани в два поредни дни в Сопот

Безплатни профилактични прегледи на жени за наличие на маточни миоми ще се извършват на 11 и 12 октомври в Сопот. Кампанията е под патронажа на Общината и на лечебните заведения МБПЛ „Иван Раев“ и II САГБАЛ „Шейново“. 

Прегледите ще се извършват в петък (11 октомври 2019 г.) 10:00 до 14:00 часа и в събота (12 октомври 2019 г.) от 10:00 до 14:00 часа в МБПЛ „Иван Раев“. Необходимо е предварително записване на час на телефон 03134 60 03.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. Това заболяване се характеризира с обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране или инконтиненция, безплодие. Най-честото лечение е оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за хистеректомия. Оперативните процедури от своя страна не винаги се явяват подходящо решение за всички пациентки поради медицински противопоказания, лични причини, репродуктивни намерения или очаквано отзвучаване на симптомите с настъпване на менопаузата.

Редовните профилактични прегледи са един методи за превенция на доброто здраве и често предотвратяват сериозни медицински състояния и риск за здравето.

Ранната диагностика и лечение увеличава възможността жени с на матката да съхранят детеродната си способност, особено важно за България – страна с изразена демографска криза.

В началото на 2019 година под егидата на Столична община трите най-големи АГ болници в София стартираха кампания за безплатни прегледи на миома на матката. Това е първият съвместен скринингов проект за изследване на заболяването у нас. Директорът на II САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев подчертава, че заболяването е многолико, може да съществува без симптоми, както и да има тежки проявления, а лечението трябва да се съобрази с редица фактори, индивидуални за всяка жена. „Благодаря за покана на община Сопот и моя колега д-р Стефан Анастасов. Радвам се, че кампанията има отзвук и в други градове и превенцията на здравето намира последователи“, сподели д-р Велев.

Кампанията се провежда със съдействието на фармацевтична компания „Гедеон Рихтер – България“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина