22 септември: Иван Вазов напуска този свят преди 99 години

Автор: Plovdiv Now 84337
22 септември: Иван Вазов напуска този свят преди 99 години

Навършват се 99 години от смъртта на Патриарха на българската литература – Иван Вазов. Той напуска този свят на 22 септември 1921 година, в София, на 71-годишна възраст.

Вазов е поет, писател и драматург, имащ една върховна цел – да изгради националното самосъзнание на народа и да разбуди патриотичната енергия на нацията. България, българина, българската – това е центъра на неговата вселена. Превръща се в отражение на две епохи от българската литература – Възрожденска и Следосвобожденска.

Иван Минчов Вазов e роден на 9 юли 1850 година в градчето Сопот, в заможното семейство на Минчо Вазов. Бащата е търговец, радетел на движението на младите. Той стои твърдо зад идеите на българското Възраждане, а по-късно подкрепя и идеята за националното освобождение на България. Съба Вазова – майката на Иван Вазов е българска поетеса, писателка и председател на женското дружество „Постоянство“. Тя изиграва много важна роля за оформянето на Иван и като личност, и като творец.

Той притежава над 22 тома творчество и неизчерпаема творческа сила. Вазов твори в трите литературни рода с изключително жанрово разнообразие. Доразвива и обогатява съществуващите преди него литературни жанрове, но създава и нови. В лириката - стихотворение, елегия, ода, сонет, балада, поема. В епоса - разказ, повест, роман, очерк, пътепис, фейлетон, публицистика.

Автор е на първият български роман – „Под игото“ и първият български фантастичен разказ – „Последният ден на XX век“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина