Тежка техника влезе в коритото на Чая! Пренасочват реката, за да стартират ремонта на стената

Автор: Милен Ангелов 5480
Тежка техника влезе в коритото на Чая! Пренасочват реката, за да стартират ремонта на стената

Частичното бедствено положение в Катуница ще продължи, докато не бъде укрепена подпорната стена във всички компрометирани участъци. Това обясни пред журналисти областният управител Здравко Димитров. В момента коритото на реката се пренасочва с помощта на специализирана техника. 

"Има съмнения за незаконен добив на инертни материали. Коритото на реката е изменено - тя трябваше да тече от другата страна, а вместо това подкопава стената", коментира Зико. Той припомни, че сигнали за незаконен добив на инертни материали биват подавани периодично. Миналата година се провела акция на прокуратурата и полицията. С помощта на хеликоптер били заснети и заловени в крачка няколко от нарушителите. Димитров обясни, че не е запознат с развитието на случая, но има информация, че някои от иззетите тогава машини са били освободени. 

"Това не се случва само в Чая, има го и в Марица. Законът не дава възможност да се работи по тези случаи", сподели още областният управител. Според него трябва да бъде осигурено финансиране, за да могат да бъдат предприети навременни превантивни мерки от страна на кметове на населени места и областни управители. Трудно се решава кой да поеме разходите, защото различни министерства отговарят за отделни територии. Има значение дали теренът е в регулация, допълни той. 

Теренът в Катуница се намира извън регулация. Случаят ще бъде поет от Министерство на земеделието, храните и горите, а техниката, с която ще се работи, е под наем, обясни още губернаторът. Той допълни, че още в събота Областна управа била уведомена за проблема с пропуканата стена. Рано сутринта била организирана междуведомствена комисия, която пристигнала на място, за да се запознае с щетите. Самата стена била построена през 73-та година, като оттогава досега не са били предприемани никакви мерки за укрепването й. 

Димитров разкри още, че в подобни случаи е необходимо да бъде взето отношение от различни институции, докато бъде установено дали теренът е в регулация или не. 

"Още сутринта премиерът Борисов се обади и заръча машините веднага да влизат и да започват да работят", разкри още той. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина