Съдят младежи за дрифтове и гонки в Пловдив и Садово

Автор: Plovdiv Now 11058
Съдят младежи за дрифтове и гонки в Пловдив и Садово

Автор: Наталия Грозева

Седем младежи ще бъдат изправени пред съда за дрифтиране и гонки. Това съобщиха на брифинг от Районна прокуратура Пловдив и МВР-Пловдив.

Става дума за два случая, засечени от полицията през последните месеци. Единият касае гонка на Асеновградско шосе, я в която са участвали петима души, а другият – дрифт край училище в Садово.

„През последните месеци зачестиха случаи на престъпления, при които деца на млада възраст извършват хулигански прояви при управление на МПС, нарушавайки правата за движение на пътищата. През 2016 година българският законодател реши да криминализира тези действия заради висока обществена опасност и предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години и лишаване от правоуправление. По време на абитуриентските балове винаги се наблюдава тенденция по увеличение на тези прояви, включително от лица, които са абитуриенти“, посочи районният прокурор Чавдар Грошев.

Районният прокурор разказа, че на 20 март са засечени в гонка пет лица, от които един непълнолетен, трима абитуриенти и един 30-годишен

„Гонките те са извършвали, вероятно провокирани от някои филми като „Бързи и яростни“. Но една такава игра е изключително опасна. Не се касае само за застрашаване на личния им живот, а и на всички други участници в пътната обстановка. На път, по който не е спряно движението, се осъществява гонитба, и само можете да прецените до какви последствия може да доведе това И петимата са подведени под отговорност за хулигански действия при управление на ПТП, на 25 май Районен съд – Пловдив ще разгледа внесеното досъдебно производство срещу тези пет лица“, допълни районният прокурор. .

За този случай подробности даде главен инспектор Йордан Милушев, шеф на Пътна полиция – Пловдив, който е бил свидетел на случая.

„Ръководството на дирекцията започна внимателно да изследва сигналите за подобни организирани гонки и дрифтове с настъпването на пролетта. Започнахме да получаваме сигнали, че мащабът на тези събития почва да се разширява. Внимателно започнахме да следим този процес, съвместно с Криминална полиция. Локализирахме места, на които се събират, и в началото на март беше взето решение да бъде проведено мащабно СПО по Асеновградско шосе, където данните говориха, че най-често се провеждат подобни гонки. Взехме решение незабавно да прекратим гонките. 1 лице беше задържано на място, а другите бяха установени в последствие. С очите си се убедихме до каква опасност може да доведат тези гонки. По пътя имаше струпани мнозина зрители. Гонката бе с форсиране, рязко тръгване. Там има пътни връзки, движението вървеше и  в двете посоки, затова решихме незабавно да прекратим гонките, иначе сигурно щеше да има и още“, посочи инспектор Милушев и подчерта, че от случая насам има рязко намаляване на сигналите за гонки в района.

Миналата седмица пък е имало случай, при който двама абитуриенти са извършили дрифт пред свои съученици. Те също са били абитуиенти и са въртели гуми до училищния двор. Сигналът е подаден на 112, но не е ясно кой го е подал.  

„Апелирам към момчетата с БВМ-тата, защото те са най-честите участници в такива събития“, добави Грошев и уточни, че дванайсетокласните от Садово също са управлявали именно тази марка коли.

Той се обърна и към всички абитуриенти.

„Спазвайте правилата за движение по пътищата, зарежете еуфорията, защото една необмислена постъпка може да доведе до неблагоприятни и дори фатални последици. Спазвайте всички правила! Едно действие като дрифт, показване през прозорците по време на движение може да има неблагоприятни последици и за шофьора и за пътниците и за околните“, каза Чавдар Грошев и подчерта, че дори показването през прозореца може да бъде зачетено към хулигански прояви при управление на МПС.

Районният прокурор призова всички граждани да се обръщат към полицията и да звънят на 112, когато станат свидетели на подобни прояви, за да се предотвратят фатални последици.

Снимката е илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина