Министърът посети Садово, инспектира пропадналата след обилните дъждове дига

Автор: Plovdiv Now 14991
Министърът посети Садово, инспектира пропадналата след обилните дъждове дига

Министерство на финансите преглежда възможностите за цялостен ремонт на дигата. Средствата най-вероятно ще бъдат насочени към областните управители, тъй като са извършвани ремонти от фирми, наети от „Напоителни системи“. Запознат съм със случващото се, изпратени са писма до фирмите“, заяви министъра на земеделието д-р Иван Иванов по време на посещението си в Община Садово. Той бе на мястото на пропадналата след обилните дъждове дига, за да инспектира състоянието ѝ.

Частичното бедствено положение в Община Садово беше удължено заради разрушената дига край Садово. Десетки декари със селскостопанска продукция останаха под вода.

„Ремонтите нямат акт 16. Основната ни задача днес е за разберем какви да щетите и дали ще бъдат обезщетени тези, които са пострадали. Очакваме отговор от фирмите, поели този ангажимент. Ако това не се случи, очакваме от Министерството на финансите да обезщетят този, чийто площи са пропаднали“, допълни земеделският министър.

Местната власт допълни, че е необходим цялостен ремонт на дигата, а с кърпене няма да стане.

 „Земеделските производители са отчаяни. Те не искат обезщетение, искат спокойствие, че когато посеят нещо, с него ще могат да се прехранват после“, това заяви по време на срещата с министъра кметът на Катуница Красимир Юруков. Основният проблем се дължи на това, че коритото е обрасло, а вътре има растителност, която задържа водата. По тази причина река Чая прелива, напомни кметът.

Той обеща подпомагане както на хората, така на областните управители от засегнатите области, включително Благоевград и Смолян, където бедствието скъса водопроводи и събори мостове.

Ще се търси вариант и за почистване на река Марица край Пловдив.

„Надявам с всички институции да обърнат внимание, защото този проблем не е от сега. От 98 година реката излиза“, твърди земеделски производител от Садово.

Цялата стойност на ремонтите по дигите са предоставени на министър-председателя Петков, който да прецени как да процедира оттук нататък, заяви още министъра.

От Министерството очакват договорните отношения с фирмите, правили ремонти по дигите, да бъдат спазени.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина