Катуница пред бедствено положение – подпорната стена може да пропадне

Автор: Валерия Василева 5489
Катуница пред бедствено положение – подпорната стена може да пропадне

Нова опасност от наводнение дебне Катуница. Дигата край селото отново се е пропукала. Има свлечена земна маса, вероятно причинена от дъждовете последните дни. Мястото е опасно от пропадане, бетонните блокове всеки момент може да паднат.

Засега нивото на реката е в норма, но при по-обилно снеготопене се очаква прилив и водите може да излязат от коритото. Към момента няма пряка опасност за селото и за живеещите край реката, но районът е доста опасен, защото не е ясно във всеки един момент от къде може да пропадне дигата. На доста места има пукнатини. Проблемното място е оградено с полицейска лента.

Нараства и страхът от срутване на моста преди селото в посока Ягодово. Като цяло той си е проблемен и нестабилен, а очакваните приливи допълнително могат да го дестабилизират.

Екипи на дружеството "Напоителни системи" правят оглед на пропуканата стена. Добивът на инертни материали е причината за подкопаването на брега на реката. 

Коритото на реката е почистено там, където е било наводнението миналата година. Премахнати са дърветата и храстите, оттокът е освободен. Снеготопенето и е нормално. Няма опасност реката да прелее в района на къщите. Опасността е в зоната, където брегът е по-нисък. На този етап от "Напоителни системи" не виждат основание да се обявява бедствено положение.

Припомняме, че през месец август земеделските земи в района бяха под вода заради преливането на реката. Водата унищожи голяма част от реколтата.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина