Експерти оценяват щетите в Садово, обещаха обезщетения за земеделците

Автор: Plovdiv Now 7334
Експерти оценяват щетите в Садово, обещаха обезщетения за земеделците

Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които държавата и ЕС ни дават. Тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред БТВ. Той уточни, че какви средства ще получат зависи от това какви площи ще бъдат заявени. По думите му предстои в понеделник експерти да отидат на място в Садово, за да обяснят на стопаните възможностите за подпомагане.

Аграрният министър уточни, че по време на силната буря в района от 31 май е имало забрана за изстрелване на противоградни ракети в продължение на 15 минути, заради прелитане на пътнически самолет. Д-р Иванов допълни още, че в този период е паднала градушка, която е унищожила реколтата на стопаните и подчерта, че държавата стои зад земеделците и че те нямат основания за притеснения, че няма да бъдат обезщетени.

„Страната се защитава по два способа. Ракети се използват постоянно. От бюджета тази година са осигурени 13,5 млн. лв., които покриват нуждите и нямаме дефицити“, информира министърът. Той увери земеделските стопани, че в голяма част от страната градоносните облаци се обработват и могат да са спокойни. По думите му на 13 юни ще се проведе среща между всички отговорни институции за изчистване на определени неясноти по отношение на работата на този център и налагането на забрани за изстрелването на ракети, и за да се осъвремени начинът, по който се взаимодейства.

Министърът припомни, че при доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите  по методика, която работи от години. „Държавата поощрява и застраховането, като поема 65% от стойността на застраховките“, каза д-р Иванов и коментира, че не може да се обясни защо няма интерес.

Относно проверките работата на БАБХ и проверките на ГКПП „Капитан Андреево“ земеделският министър обясни, че водещ по случая е неговият заместник – Иван Христанов, който е представител на „Продължаване промяната и че агенцията трябва да бъде изведена от структурата на министерството. По думите му с г-н Христанов имат взаимно доверие и той има пълната подкрепа в министерството.

На въпрос за сигнали на народния представител Александър Дунчев за партийни назначения в горско стопанство Сърница д-р Иванов заяви, че представените документи са със съмнителен произход. По думите му подобен протокол може да е изфабрикуван от самия него с някаква цел. „На нас ни е интересно кои са тези бизнеси, която стоят зад г-н Дунчев и дали не се опитва да ги внедри в Изпълнителна агенция по горите“, каза министърът. Според него народният представител се опитва да развали добрия тон между БСП и „Продължаваме промяната“, която вреди и на партията, която представлява. „Моля, г-н Дунчев, да спре с тези спекулации. Манипулативното изкривяване на информацията цели да подведе общество“, заяви д-р Иванов. Той поясни, че на заседанията на заседанията на ресорната комисия, той може да задава въпроси, а предстои и Национален съвет по горите, на който ще могат да се обсъдят актуалните въпроси за развитието на сектора.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина