Дигата на река Чая край Садово, която рухна, вече е укрепена

Автор: Plovdiv Now 11685
Дигата на река Чая край Садово, която рухна, вече е укрепена

Дигата на река Чая край Садово, която рухна през декември м.г. вече е укрепена, съобщи кметът на общината Димитър Здравков пред 24plovdiv.bg.

При последните обилни валежи Чая излезе от коритото и заля десетки декари в Садово, Катуница и Чешнегирово. Тогава Здравков обяви частично бедствено положение, за да може да получи помощ от държавата за възстановяването на щетите. Седмица по-късно министърът на земеделието Иван Иванов посети наводнения район и обеща финансиране за ремонтирането на дигата, както и на земеделците, чиито земи бяха залети.

"Проблемът обаче е решен частично, тъй като като при ново наводнение тя отново няма да издържи. Необходимо е държавата да отпусне средства за мащабен ремонт и пълното й укрепване", категоричен бе Здравков. Той добави, че на този етап не само местната, а и централната власт са с вързани ръце, тъй като все още не е приет бюджета на държавата за 2022 година. Местните земеделци са скептични, че ще получат помощи, въпреки че бяха подканени от министър Иванов да подадат заявления. "При други подобни инциденти хората са получавали откази. Не знам някои от тях да е подал заявления за обезщетение. Хората се молят да няма ново наводнение", заяви Здравков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина