2,8 г. затвор за мъж, блъснал и убил дядо край Садово, след което избягал

Автор: Plovdiv Now 5932
2,8 г. затвор за мъж, блъснал и убил дядо край Садово, след което избягал

Мъжът, помел и убил дядо в пловдивско, застана днес пред съда. Валентин Гюров  е родом от Димитровград, но живее във Велико Търново. Инцидентът е станал на 31 май 2018 година в село Милево. Минути след полунощ, Костадин Ламбрев, който бил на 93 години, решил да пресече главното шосе, но бил връхлетян от автомобила на Валентин.  Последният обаче не спял, а продължил по пътя си. Веднага посетил автосервиз, за да прикрие следите от произшествието.

Днес Гюров се изправи лице в лице с роднините на починалия Костадин. Шофьорът поиска делото да се гледа по реда на съкратеното производство, като призна всички факти и обстоятелства.

Защитата му бе поета от адвокат Росица Драгинова, която поиска от съда в залата да бъде повикана жената, с която Валентин живее на семейни начела. Тя бе призована, за да даде яснота какъв човек е мъжът й и как преживява нещастния случай.

В залата бяха и двамата сина на загиналия Ламбрев. Те бяха конституирани като частни обвинители, представлявани от адвокат Павел Михайлов и Татяна Каменова . Те не предявиха граждански искове.

„Вече 16 години живеем заедно, като семейство. Имаме дъщеричка, за която се грижи перфектно. Валентин има и син от предишен брак, който живее в Англия. Помагаме му колкото се може. Мъжът ми е чудесен човек, добър и грижовен. От 2013 година е професионален шофьор и никога не е нарушавал правилата за движение. Никога няма да забравим онази нощ – случи се навръх рождения ден на дъщеря ни. Той го преживя много тежко, както и ние. Не му го напомняме, макар да знам, че всеки ден живее с тази мисъл”, разказа през сълзи Елена Иванова, половинка на подсъдимия.

Прокуратурата, в лицето на Мирослав Христев, поискаха 5 години затвор за Валентин. Държавното обвинение настоя присъдата да се изтърпи ефективно, като остави на съда да прецени за какъв период от време да лиши Гюров от правото да управлява МПС.

„Ако се бе съобразил с пътната обстановка и бе активирал спирачките, подсъдимият е можел да предотврати ПТП-то.  Той е нарушил три закона от ЗДВП. В случая обаче трябва да се отбележи, че е налице съпричиняване на инцидента. Костадин Ламбрев е пресякъл платното без да се съобрази с идващото превозно средство, управлявано от Гюров. Като отегчаващо вината обстоятелство трябва да се отбележи, че Валентин е напуснал произшествието и дори е направил опит да прикрие следите по колата. Веднага след удара, водачът е угасил и светлините на колата, за да не бъде забелязан”, заяви прокурор Христев.

За лишаване от свобода настояха и представителите на почерненото семейство.

„Не може обаче да се съгласим с твърдението за съпричиняване. Никъде не е отразено в авто-техническата експертиза, дали пешеходецът е тръгвал да пресича или вече е бил на платното, по време на удара. Няма категорични доводи за това твърдение. Забележете и обясненията на подсъдимия, дадени в досъдебното производство: „Мислех, че съм ударил магаре или крава”. Пътя е осветен и добре се различава животно от човек. Според очевидци, веднага след удара Гюров е угасил фаровете си и се е отправил към автосервиз. Това отегчава вината и трябва да се вземе в предвид. Не изключвам и тезата, че може да е бил под влияние на алкохол и за това не е спрял”, заяви в пледоарията си адвокат Павел Михайлов.

За условна присъда в размер на 2 години пък настоя защитата на Валентин Гюров – адвокат Росица Драгинова. Според нея са налице основателни и категорични доказателства за съпричиняване от страна на починалия.

„Вина обаче има и екипът на Спешна помощ. От доказатлствата става ясно, че повече от 40 минути на пострадалия не е оказана помощ. Първият сигнал до спешен телефон 112 е бил подаден в 00:31 часа, а в 00:48 часа втори. Линейката е дошла много по-късно, а човекът е починал от емболия. Клиентът ми не е опитал да заличи стореното, тъй като дори не е разбрал, че удря човек”, заяви Драгинова.

Подобна версия бе представена пред магистратите и от самия Гюров.

„Беше тъмно, уличното осветление не работеше. Ударих нещо. Спрях, но не видях нищо. Отидох в сервиз, но не за да залича улики, а защото съм изряден и искам всичко по колата да е безупречно. Съдействах на полицията. Съжалявам за всичко”, бяха последните думи на Валентин.

След съвещание на Окръжен съд – Пловдив, магистратите признаха Гюров за виновен и му наложиха  ефективна присъда. Валентин ще прекара 2 години и 8 месеца в затвора, при първоначален общ режим. 3 години пък той яе бъде лишен от правото да управлява МПС. Присъдата не е окончателна. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина