Змии изпълзяха в селата от Родопската яка

Автор: Валерия Василева 55328
Змии изпълзяха в селата от Родопската яка

Змии все по-често биват забелязвани в селата от Родопската яка. За това сигнализират местни жители в социалните мрежи, като последният случай е от село Белащица. Младият мъж споделя, че се е натъкнал на труп на змия, докато разхождал  кучето си. Негови съселяни пък коментират, че вече няколко пъти са забелязвали смокове из селото. Змии са забелязани днес в родопското село Бойково. 

В един от коментарите мъж споделя и за среща с пепеляка, което предизвиква иронични коментари от страна на потребителите. В действителност обаче подобни срещи не са изключени нито в равнинните части, нито в ниската планина. Според експерти те са най-верояни в хладните часове на денонощието. 

"Пепелянките обичат открити и сухи места, дъбови горички... Трудно ще ги забележим да се припичат на камък, тъй като приемат топлината на околната среда. Ако сутрин е студено, излизат. Да видим пепелянка на скала в обедните часове обаче, е невъзможно", поясни директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров преди време, в интервю за TrafficNews.bg и Plovdivnow.bg. 

Специалистите съветват хората, които се натъкнат на змия, да запазят спокойствие и не я провокират. Ако не бъде провокирана, тя няма да нападне. В България се срещат два вида отровно змии - усойница и пепелянка. Ухапването при човек е свързано със силна алергична реакция, която отминава до няколко дни. В случай, че забележим симптоми като задушаване, веднага трябва да се потърсим медицинска помощ. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина