Жители на Първенец заплашват с протести и блокади заради нова кариера

Автор: Олга Даскалова 10368
Жители на Първенец заплашват с протести и блокади заради нова кариера

Над 100 души се събраха в пловдивското село Първенец, за да изразят недоволството си срещу изграждане на кариера за добив на инертни  материали край населеното място. Казусът е от няколко години и вече са подадени десетки жалби. По тази причина и хората са решили да предприемат по-сериозна стъпка и да създадат Инициативен комитет, който да се грижи за техните интереси.

Всичко започва още през 2011 година, когато частен инвеститор получава одобрение от Министерство на енергетиката да прави проучване на терен край селото, за да добива пясъци и дребни чакъли. Става въпрос за терен с големина около 210 декара, който обхваща бившето летище и т.нар. сметище край селото. Половината от тази земя е на частни собственици. 20 души делят около 100 декара, а около 20 декара са общински земи. Местните наричат района „Чакъла“.

„През 2011 година получих информация, че земята ни е вписана като необработваема и инвеститор иска да я получи на концесия. Оказа се, че това е публикувано в държавен вестник, а ние имаме двуседмичен срок да подадем възражение. По закон е необходимо да ни осведомят за това, но никой от собствениците не е получил писмо. Информацията ми беше съобщена от трети лица и то неофициално. За щастие успяхме да възразим и да запазим земите си. В района със сигурност няма само сухи треви и храсти, а насаждания от овошки, лозя и други култури“, разказва Димитър Воденичаров, който е един от засегнатите собственици и председател на Инициативния комитет.

Инвеститорът – Тодор Воденичаров предлага на собствениците да купи земите им, но те отказват да го направят на посочената от него сума. Според тях става въпрос за пари на квадратен метър, който са доста под пазарната оценка.

Съответно той продължава действията си за кариерата, като поетапно получава разрешения от ВиК, Басейнова дирекция, РИОСВ и от други необходими институции. Собствениците подават жалби и възражения срещу това, но повечето от тях нямат резултат.

Техният отказ да продадат земите си няма да попречи на изграждането на кариерата, която ще се прави около имотите им.

„Аз съм инвестирал лични средства в покупката на земите. Отглеждам от няколко години череши, вложил съм много и участвам в различни Европейски програми. За някои от тях трябва да платя и неустойки, в случай, че продам земята си. Единият вариант е да я дам на безценица, а другият е да имам имот, обграден от огромна дупка. Дали тогава ще успея да отгледам изобщо нещо. Отговорът е „не“?“, коментира Димитър.

Освен проблемът със собствениците строителството на кариерата поражда редица въпроси и притеснения и в жителите на селото.  Хората се притесняват от замърсяването, както на въздуха, така и от преминаващите камиони, за нивото на водата в селото, за река Първенецка, която е в непосредствена близост до терена и за силния шум, който ще се вдига от разбиването на скалите. На събрание в читалището на селото жители изразиха и съмнения, че багерите могат да достигнат и до подпочвените води, а цялата дейност да засегне и реколтата, която в съседните имоти. В района има и лозя, от които много хора си изкарват прехраната.

Концесията  на земята се планува да е в срок от 35 години, от което също има много неизвестни. На събранието присъстваха и жители на Белащица и Коматево, които са решили да подкрепят съседите си.

„В Белащица вече няма дори врабчета! Масово пресъхват кладенци и сонди. Крайно време е да се обединим, сами няма да се справим“, призова жителка на Белащица.

Кметицата на село Първенец също подкрепя Инициативния комитет.

„Аз съм избрана от хората и затова изцяло ги подкрепям. Живея в непосредствена близост до въпросния терен и смятам, че ще съм една от засегнатите, ако тази кариера стане факт“, заяви Ренета Плевнелиева.

На 11 февруари 2020 година ще се проведе обществено обсъждане на казуса, като междувременно стартира и събирането на подписка против кариерата.

„Темата е изключително болезнена за региона, все пак сме свидетели на това, което се случва в Белащица. За това трябва да се следи дали са спазени всички законови разпоредби. През месец февруари ще се проведе обществено обсъждане, на което ще изслушаме както специалистите, така и жителите на Първенец. Към момента това, което със сигурност мога да кажа е, че няма да позволя през селото да минават камиони, дори и тази кариера да стане факт“, коментира кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Свързахме се и с инвеститора Тодор Воденичаров, според който няма опасност за населението и кариерата не трябва да е повод за притеснение.

„Спазил съм всички законови разпоредби до този момент и ще продължа да ги спазвам. Камиони няма да минават през селото, а през черен път, който излиза в участъка за Златитрап и след това на Околовръстното на Пловдив. Позволено ни е да копаем до 14 метра, а нивото на водата се пада под 20, така че няма как да засегнем подпочвените води. Не може да има замърсяване, тъй като материалът се промива с вода и прах не се вдига. Ще обработвам земята парче по парче и след това ще я рекултивирам.  Предлагам на собствениците, които имат земи там именно такава вече обработена и реколтивирана земя. Ще им насея каквото поискат, само мир да има. Исках да им купя земята, ама те не искат, настояват за много пари“, заяви инвеститорът.

Той изтъкна също така, че ще има положителна страна за селото – ще се отворят около 30-40 работни места, а всички концесионни такси ще се плащат директно към община „Родопи“.

Според жители на селото, обаче тези доводи на са достатъчно и не вярват нито в това, че няма да има замърсяване, нито в това, че камиони няма да минават през селото. Те смятат да продължат с инициативите си, а ако се наложи заплашват с протести и блокиране на главни пътища.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина