Зарязват лозите в селата от Родопската яка

Автор: Plovdiv Now 6460
Зарязват лозите в селата от Родопската яка

На 14.02.2020 г. по стар стил отбелязваме Трифоновден и в много населени места от община “Родопи“ ще се извърши древния ритуал по зарязване на лозите! Той е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.

Кметство Белащица кани всички любители на вината и тази година да спазят българската традиция по зарязване на лозята.

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Кметство Браниполе съвместно със самодейци от местното читалище и членове на пенсионерския клуб, канят жители и гости да отпразнуват заедно деня на лозаря и винаря.

Може да бъде изображение с текстово съобщение

В село Кадиево отец Васил ще отслужи молебен за благоденствие и по стар български обичай ще се извърши зарязване на лозята.

В село Цалапица събитието ще се състои на 14.02.2023 г. от 10:00 часа в местността Каламица. Ще бъде отслужена молитва за здраве, а танцьорите от танцов състав Каламица ще представят тематичен танц и всички присъстващи ще имат възможността да се включат в зарязването на лозето.

Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и сняг

Отново на празника на лозаря в Марково ще се проведе ритуалното зарязване на лозята в м. Пиринчийката (до чешмата), където Отец Рашко ще отслужи водосвет за плодородие на лозовите масиви в селото.
Там ще бъдат наградени победителите в конкурса „Най-добро домашно вино на Марково – реколта 2022 г.”

 

 Източник: rodopi-info.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина