Започва ремонтът на пътя за Лилково, кметът на “Родопи“ описа какво ще се прави

Автор: TrafficNews 1083
Започва ремонтът на пътя за Лилково, кметът на “Родопи“ описа какво ще се прави
Започнаха подготвителни работи за ремонт на пътя до село Лилково. Дължината на участъкът е 4.796км, като за обекта има издадено разрешение за строеж. Това обяви кметът на община "Родопи" Павел Михайлов във официалната си страница във фейсбук. Той предостави подробности относно дейностите по проекта. Ето пълката публикация на кмета: 
 
 
"Уважаеми първенчани и жители на Община Родопи, започнаха подготвителни работи за обект: Основен ремонт на Път III-862 „Пловдив-Първенец-Лилково“ от км.0+000 до км 4+820“. Дължината на участъка е 4.796км. За обекта има издадено Разрешение за строеж N РС-51/12.08.2024г.
Габарита на пътя се разделя на три хомогенни участъка
-✅️ извън населено място ширина на пътната настилка е 6м и ширина на банкетите 2х1.00м
- ✅️в с.Първенец ширина на пътната настилка е от 6.00 до 9.25м съгласно регулационния план на селото и ширина на тротоарната настилка 2х(2-2.5)
- ✅️участък извън населено място ширина на пътната настилка 6м, ширина на банкетите 2х1,00м.
Проектната скорост варира от 50км/ч до 90км/ч. В участъка на с.Първенец се предвижда изграждане на нови дъждоприемни шахти за връзка със съществуващата колекторна система.
✅️Предвижда се възстановяване на банкети.
✅️В населеното място се предвижда подмяна на нови бордюри 15/25 съгласно схема, както и подмяна на съществуващата тротоарна настилка. В участъка от км 4+500 до км 4+796 (от мелницата до лесопарка) в дясно по искане на община Родопи се предвижда изграждане на тротоарна настилка за пешеходци, както и пешеходен парапет, също и подмяна на съществуващия отводнителен канал в участъците където е на ръба на пътната настилка.
✅️След осъществяването на втория етап от строителството ще направим пешеходна и велоалея от Първенец до стоковото тържище.
????????????
❗️Предвидени са 9 изкуствени неравности и 11 пешеходни пътеки в регулацията на селото.
Изминахме дълъг път от първите разговори в МРРБ, които осъществих преди две години за обновяване на горепосочената пътна отсечка.
За този период проведохме една дузина срещи в МРРБ, с представители на АПИ, КАТ, проектанти и изпълнители в които настоявах в проекта да бъдат включени допълнителни дейности.
Едно от най-важните неща за мен, а вярвам и за жителите на Първенец е да бъде подменен водопровода в регулацията на селото.
На 15.01.2024 г. изпратих писмо до МРРБ, с което поисках допълнително финансиране за подмяна на водопроводната мрежа на стойност 584 581 лева, тъй като считам за целесъобразно, заедно с предприетите дейности по основния ремонт в регулацията на Първенец, да се предвиди и подмяна на стария амортизиран водопровод по същото трасе.
Съществуващия водопровод е изграждан в периода 1948-1955 год. на миналия век, основно от етернитови тръби ф80. Авариите по цялото трасе са много чести, като при възстановяване на участъка се разрушава и част от уличното платно, което създава проблеми за населението и нарушава цялоста на пътя. Запазването му би компроментирало положителните резултати от извършения ремонт и вложените средства.
 
След проведените разговори с В и К ЕООД Пловдив постигнахме споразумение относно осигуряване на необходимата тръбна мрежа и арматури за подмяната на водопровода участъка на регулацията на селото с дължина от 1200м. В Община Родопи изготвихме техническия проект, издадено е и разрешение за строеж.
 
На 18 септември проведох среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, в която отново поисках да бъде осигурено допълнително финансиране за подмяна на водопроводната мрежа.
Проекта е разделен на три етапа.
1.Първият етап е от светофарите на околовръстното шосе до стоковото тържище.
2.Втори етап е до началото на Първенец.
3.Третия етап е от началото на селото до входа на лесопарка.
Преди няколко дни направихме оглед на пътя заедно с избрания изпълнител, надзора, представители на КАТ и Областно пътно управление Пловдив.
Изпълнителите ще започнат от втория етап.
 
 Няма да се ползва обходен път, поради тази причина в настоящия момент се прави ново платно от западната част на пътя, което ще се ползва от шофьорите в посока Първенец. Ще се работи само на едно от съществуващите две платна. Другото ще се използва от пътуващите в посока Пловдив.
Ремонтните дейности в регулацията на селото ще започнат в началото на 2025 г.
До няколко дни ще бъдат готови и последните документи, за да бъде официално открито строителството на трасето.
С осъществяването на проекта Първенец ще придобие съвсем нов европейски вид, а жителите на селото и Община Родопи ще пътуват по обновен и надявам се по безопасен път.
Изказвам искрената си благодарност за осигуреното финансиране и вярвам, че до началото на ремонта в регулацията на Първенец ще бъде осигурено допълнително финансиране за подмяна на водопроводната мрежа.
 
 
Припомняме, че възложител на поръчката е Областно пътно управление, което проведе обществена поръчка. Дейностите ще се извършат от консорциум от три фирми с участници: „ПСТ Груп“ ЕАД, „Матекс Ъп“ ЕАД и „Строй Инвест Груп 2“ ЕООД.  Договорът е за 5,8 млн. лева без ДДС. Пътят не е ремонтиран от 30 години, като той е в изключително лошо състояние. Цялото трасе трябва да е готово за 240 дни, а в този срок е и 60 дни проектиране на пътя. 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина