Зам.-кметът на “Родопи“ за кариерите: Ако се инициира местен референдум, ще го подкрепим

Автор: Деница Лещева 5195
Зам.-кметът на “Родопи“ за кариерите: Ако се инициира местен референдум, ще го подкрепим

"Надявам се да успеем да бъдем медиатори в диалога между граждани и инвеститори относно кариерата в Първенец. Не можем да кажем "Чао!" на инвеститорите в нашата община, но здравето на хората е над всичко. Въпросът с изграждането на кариера е много деликатен". Това заяви заместник-кметът на община "Родопи" Владимир Маринов пред журналисти по-рано днес. 

Както вече ви разказахме, жители на селото се заканиха с протести заради намерението на Тодор Воденичаров да стартира добив на инертни материали в местноста "Иванчовата чука". Сагата започва през 2011 година, когато частният инвеститор получава одобрение от Министерство на енергетиката да прави проучване на терен край селото, за да добива пясъци и дребни чакъли. Става въпрос за терен с големина около 210 декара, който обхваща бившето летище и т.нар. сметище край селото. Половината от тази земя е на частни собственици. 20 души делят около 100 декара, а около 20 декара са общински земи. 

Маринов изтъкна, че проблемът с действащата кариера в село Белащица е дори по-сериозен, тъй като хората са изложени непосредствено на запрашаването от нея. Заместник-кметът бе категоричен, че Общината не би възпрепятствала нито организирането на протест, нито пък евентуалното провеждане на местен референдум. "Нека обаче дойде инициативата за провеждане на такъв в Марково, Брестник, в селата, които са ощетени от дейността на кариерите", призова той. Маринов обаче припомни, че Общината няма компетенциите да се противопостави на добива на подземни богатства. 

"Законодателството е такова, че Министерството на енергетиката и Министерски съвет са длъжни да ни уведомят на етап, на който се сключва концесионен договор. Това е така, защото общините имат едни отчисления от концесионните такси", сподели той. По думите му през изминалата година в местната хазна са постъпили 289 000 лв. от кариерата в село Белащица. 

Кметът на общината Павел Михайлов допълни, че местният парламент е приел декларация, с която се противопоставя на изграждането на кариера в Първенец. Той коментира, че трябва да се запази екологичното равновесие в района и допълни, че ако концесията на кариерата в Белащица бъде продължена след 2021 година, ще се предприемат мерки. Михайлов увери, че ще съдейства при провеждане на ново общественото обсъждане, след като събранието, насрочено за 11-и февруари, бе отложено. Причината е, че инвеститорът е заявил, че не може да присъства по здравословни причини. 

"Аз разбирам гражданите, но в същото време разбирам и инвеститорите. Както знаете, в момента тече проектирането на Южната дъга на Околовръстното шосе. Там се говори за едни много големи инвестиции. Трябва да си зададем въпроса - това трасе трябва да се изгради с бетонови изделия, за които пясъкът да дойде отнякъде. Дали ще го докараме от София, Пазарджик, Ивайловград, Харманли? Или ще разчитаме на собствения местен бизнес, който да получи някакви средства, за това, че се е инвестирало на тази територия?", коментира още зам.-кметът Маринов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина