Зам.-главният прокурор за водата в Брестовица: Проблемът е заради експлоатацията на ВЕЦ

Автор: Plovdiv Now 26258
Зам.-главният прокурор за водата в Брестовица: Проблемът е заради експлоатацията на ВЕЦ

Върховната административна прокуратура разпореди на контролните органи и общините поредица от проверки за незаконни строежи по Черноморското крайбрежие. Една от тези проверки и за строежа край Алепу, а вчера приключи проверката за качеството на водата в пловдивското село Брестовица. Тя беше разпоредена чрез служебния екоминистър.

Зам-главният прокурор Десислава Пиронева заяви пред БНТ, че действително има проблем с питейната вода в Брестовица.

"Изследванията са показали какъв е източникът, откъдето манганът попада в питейната вода, също така, че повишеното количество манган е отчетено през месец март тази година, а след това контролните изследвания са показали неопасно, но все пак наличие на манган. Контролните органи са предприели необходимите мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", обясни Пиронева.

По думите ѝ ВиК операторът е иницирал изграждане на нов водопровод в дългосрочен план, предстои проучване и обявяване на обществена поръчка.

"Същевременно са предприети мерки за предотвратяване и филтриране на водата, за да може количеството на манган да бъде намалено. Здравните власти в лицето на РЗИ-Пловдив не позволяват и към момента употребата на тази вода за питейни нужди и за готвене. Проверката не констатира данни за увреждане на човешкото здраве", заяви зам-главният прокурор.

Според нея проблемът е натрупан с годините в резултат на експлоатацията на ВЕЦ, който се намира в непосредствена близост.

"Предприети са краткосрочните мерки за предотвратяване на продължаващото замърсяване на водата, в дългосрочен план е обещано и се планира изграждането на нов водопровод", обобщи тя.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина