За 13-и път: Брестовица кани на фестивала на гроздето и виното

Автор: Plovdiv Now 3705
За 13-и път: Брестовица кани на  фестивала на гроздето и виното

Брестовица ще бъде домакин на традиционния фестивал под мотото „Брестовица – грозде и  вино“ за 13-и път. На 5. октомври обновеният площад в центъра на селото ще събере на едно място винарските изби от региона, производители на фермерски продукти и майстори на художествени занаяти.

Древната и нова история на виното по брестовишките земи ще бъде показана в Музея на виното „Влаховата къща“. По време на национално-революционното движение през 19. век тя е била скривалище на Васил Левски в Пловдивския край.

Специални работилници ще демонстрират пред гостите как се прави сладък суджук и се приготвя сладко от грозде.

Официалното откриване на фестивала е в петък вечерта с факелно шествие и девойки, които ще пресъздадат древния обичай по мачкане на грозде. Вечерта ще продължи с празнична фолклорна програма.

На 5. октомври участниците във фестивала ще направят шествие от църквата „Св. Теодор Тирон“, където ще бъде отслужен молебен за здраве и берекет. Над  50 състава се очаква да се включат във фестивалната програма, които ще представят различни фолклорни области в България.

Нека заедно да сътворим един чуден и весел празник на българския фолклор, канят организаторите.

Желаещите изпълнители, групи, танцови състави, които искат да се включат в празника, могат да пишат на имейл [email protected] или да се обадят на телефони 0897674976 и 08996090800.

При желание за участие с традиционни ястия, художествени предмети, сувенири и домашно приготвени продукти, предоставяме щанд срещу предварителна заявка, казват организаторите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина