ВиК слага пречиствателна инсталация заради мангана във водата в Брестовица

Автор: Plovdiv Now 10942
ВиК слага пречиствателна инсталация заради мангана във водата в Брестовица

ВиК Пловдив ще инсталира пречиствателно съоръжение за отстраняване на мангана от водоизточника на село Брестовица. Това стана ясно на среща между областния управител г-жа Дани Каназирева и управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов по повод установеното замърсяване на питейната вода на селото и забраната за пряка консумация от населението.

При извършване на планов мониторинг ведомствената лаборатория на ВиК ЕООД - Пловдив е установила наднормено съдържание на манган във водоизточника на селото. Отклонение по този показател не е било констатирано в предходни години и това е наложило да бъдат взети повторни проби, които са потвърдили установеното превишение.

От страна на ВиК ЕООД - Пловдив е извършена проверка за установяване на възможните причини за настъпилите качествени промени на водата в тези водоизточници. Изразено е предположение, че същото може да се дължи на променения хидроложки режим на река Въча в участъка на помпената станция и отражението му върху подземните води в терасата на реката.

От ВиК уточниха, че предстои обявяване на обществена поръчка за изработване, доставка и монтаж на съоръжението. Заложените средства са между 100 -120 хил. лв.

До монтажа на съоръжението, водата от ВиК мрежата се ползва за битови нужди, а за питейни вече се обезпечава с  водоноски.

„Действията ни с управителя на ВиК Спартак Николов са координирани, взети са необходимите мерки, които дългосрочно да решат проблема и да гарантират качеството на питейната вода, заяви областният управител Дани Каназирева, която е и председател на Асоциацията по ВиК.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина