ВАС прекрати делото срещу референдума в Белащица

Автор: Благовест Андонов 7258
ВАС прекрати делото срещу референдума в Белащица

Върховният административен съд  окончателно реши спора по жалбата на кмета на община „Родопи” срещу решението на пловдивския местен парламент за референдума в Белащица. Със свое определение ВАС потвърди решението на Административния съд, който прекрати делото на Павел Михайлов, научи trafficnews.bg

Кметът на "Родопи" обжалва пред съда даденото съгласие за промяна на границите на община Пловдив чрез присъединяване на село Белащица след  отделянето му от община "Родопи" и присъединяване към община Пловдив след провеждане на местен референдум. 

И двете инстанции  смятат, че кмет на община не може да обжалва решения на общински съвети в други административни единици.  

Припомняме, че през октомври 2022 година Общинският съвет в Пловдив взе решение за провеждането на допитването за населението на селото от Родопската яка.   Тогава искането за отцепване от община „Родопи” бяха подкрепили 490 жители на Белащица. От ГРАО обаче бяха  установили, че от тези подписи валидни са само 418, а нужните, за да се стигне до местния вот са 436.

Областният управител Ангел Стоев върна решението,  а в последствие стана ясно, че ГРАО са променили решението си и вече са зачели подписката за референдум. Така през ноември се взе ново решение за присъединяването на Белащица от местния парламент. Именно това решение бе атакувано от Павел Михайлов.  Междувременно Общинският съвет в „Родопи” отхвърли предложението за провеждането на референдума, но в случая се гледа приемащата община, в случа Пловдив.

След решението на ВАС на ход е Ангел, който трябва да нарочи референдум в Белащица или да мотивира отказ за това.  От Областна управа коментираха пред TrafficNews.bg,  че първо ще се запознаят с решението на ВАС и след това ще излязат със становище.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина