Търсят трайно решение за опасна септична яма в Белащица

Автор: Plovdiv Now 5897
Търсят трайно решение за опасна септична яма в Белащица

Дългогодишен проблем, свързан с разлива на фекални води по една от улиците на село Белащица, е на път да намери своето решение. На участък от 540 метра, който включва намираща се по средата на общински път септична яма, ще бъде изградена канализация, за която е осигурено общинско финансиране от близо 80 хиляди лева. Още на 18 септември има избран надзор, а до края на тази седмица трябва да бъде определен и изпълнител на обекта.

Това съобщи кметът на община „Родопи” Павел Михайлов на среща с представители на Инициативен комитет , живеещи в близост до района. На срещата присъстваха заместник-кметът Владимир Маринов, кметът на целото Костадин Николов  и специалисти от общината.

Пред кмета и заместника му хората изразиха възмущение, че вече четири години този проблем се задълбочава, но никой не обръща внимание.Освен неприятната миризма, отпадните води създават опасност и от разпространение на зараза. Те се опасяват, че с настъпването на дъждовния период ситуацията ще стане още по-тежка.

„Това е тежък проблем за всички жители на село Белащица. Още с встъпването си в длъжност започнахме работа по него.  Успяхме за десет месеца да проведем обществената поръчка, да изберем надзор, до дни ще имаме и изпълнител. Преди нас нищо не беше направено. Вършим си работата в рамките на законовите правомощия и се надявам скоро да имаме трайно решение на казуса. Защото един от ангажиментите ни, като ръководство е да пазим и здравето на хората”, коментира кметът на „Родопи” Павел Михайлов.

Септичната яма е с вместимост около 100 кубични метра. Тя е изградена през 80-те години на миналия век, за да обслужва живеещите в бившия Военен блок, който се намира на около250 метра по-нагоре по улица „Възраждане”. През годините парцелите наоколо се застрояват и постоянно към  съоръжението незаконно се присъединяват нови домакинства.

„Още утре община „Родопи” ще изпрати машина, която да почисти съоръжението.  Разходите ще бъдат за сметка на общинския бюджет”, увери заместник-кметът Владимир Маринов . 

Очаква се още следващия месец строителството на канализацията в село Белащица да започне.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина