Световната шампионка по шах Виктория Радева ни кани на любителски партии

Автор: Plovdiv Now 6807
Световната шампионка по шах Виктория Радева ни кани на любителски партии

Шахматът е играта на императорите. Теориите разказват, че произлиза от Персия или Индия, а самата дума „шах“ означава император. „Мат“, от своя страна, означава мъртъв. Точно затова, който „умъртви“ противниковия император, печели. Предполага се, че първоизточникът се е появил някъде между III-ти и VI-и век и е отразявал състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци.

Пренася се на Стария континент едва след завладяването на последните араби. За първи път в Европа се появява в Испания, а около 1200 година правилата започват да се видоизменят, докато достигат до познатите ни.

Така европейците се сблъскват с една от може би най-сложните игри създавани някога. Игра за тактика, стратегия, дори умение за блъф. Много са ползите от играенето на шахмат – развива концентрацията, помага за тренинг на паметта, учи ни да мислим в перспектива, оформя аналитични способности, спомага за интелигентността и още много други.

Това, което не се набавя физически, се наваксва умствено. Макар че понякога една партия шах продължава с часове и е нужно търпение, за да издържиш до края.

Много са майсторите на шахмата по света и всички те има защо да се гордеят. Развили са умения в себе си, които не всеки притежава. България също има повод за гордост с многобройните си виртуози в този аналитичен спорт, а сред всички тях Виктория Радева е бисер. Започва да играе от ранната тригодишна възраст, на първото си състезание, когато е само на седем, заема второ място. Още тогава си проличава, че момичето притежава дарба и интуиция за играта.

Сега е едва на 18 години, а вече е записала впечатляващи успехи зад гърба си, сред които десет титли при девойки от 10 до 18 г.,а двеете титли за жени са още ненавършила 18 г. Освен това Вики е световна вицешампионка до 10 г. класически шах, световна ученическа шампионка до 17 г., световна ученическа шампионка по рапид до 13 г., европейска по рапид до 16 г., 3 пъти шашпион на ЕС, носилка на купа на Русия Петровская ладя и победителка в много турнири.

Всеки, който желае да се запознае с Вики, да разбере повече за нейния професионален път или да изиграе една приятелска партия шах с нея, може да го направи на 30-ти август от 20:00 часа в Парк и СПА Хотел Марково – хотелът, който допринася за просперитета на родния спорт. В зала „Piccolino” тя ще се изправи едновременно срещу 10 любители на дисциплината, а водещ на събитието ще е именно бащата на Вики – Славей Радев.

Самият той ще разкаже много интересни и любопитни факти за историята и съвремието на шахмата. Ще проведе и мини-куиз за публиката,
която ще си тръгне не само с хубава емоция от преживяното, но и с много награди.

Мероприятието е с вход свободен, а за участие може да се запишете предварително на e-mail: [email protected] или на тел: +359 899 996 617. Предизвикайте се, пробвайте способностите си, научете нещо ново, докато се забавлявате и подкрепяте бъдещето на българския спорт.

Подробности за събитието може да следите на facebook страницата ТУК

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина